RSC Anderlecht start met 3-0 nederlaag in München

© AFP

RSC Anderlecht heeft dinsdag niet kunnen stunten in zijn eerste Champions League-wedstrijd sinds 2014. Op verplaatsing bij grootmacht Bayern München verloor de landskampioen met 3-0. Bij de rust stond paars-wit 1-0 in het krijt.

Anderlecht-coach René Weiler startte verrassend met Sven Kums, afgelopen weekend nog in de tribunes tegen Lokeren, centraal in een vijfmansdefensie. Een succes werd dat experiment niet. In de elfde minuut haalde Kums Robert Lewandowski neer binnen de zestien, waarop hij meteen met rood naar de kleedkamers moest en Lewandowski vanop de stip de 1-0 op het bord mocht zetten. Weiler kreeg nog meer kopzorgen toen hij Andy Najar al na 26 minuten geblesseerd zag uitvallen. Dennis Appiah kwam de Hondurees vervangen.

Ondanks de numerieke minderheid was de beste kans in de eerste periode nog voor Anderlecht. Na een fraaie actie van Leander Dendoncker kon Nicolae Stanciu echter niet afwerken. Doelman Matz Sels werd niet al te vaak bestookt en toonde zich net voor rust alert op een omhaal van Javi Martinez.

Anderlecht begon ook het best aan de tweede helft en had pech toen een schot van Alexandru Chipchiu de paal trof. Aan de overkant bracht Sels redding op pogingen van Niklas Süle en Arjen Robben. In de 65e minuut kon Bayern de verdediging van Anderlecht dan toch nog eens ontregelen. Op voorzet van Joshua Kimmich tikte Thiago de 2-0 binnen. Drie minuten later trilden de netten opnieuw, maar het doelpunt van Süle werd afgekeurd voor een duwfout op Uros Spajic. In de slotminuut viel de 3-0 alsnog. Het was Kimmich die uit randje buitenspel voor Kums kwam en de eindstand op het bord zette.

In de andere wedstrijd van groep G ging Paris Saint-Germain met 0-5 winnen bij Celtic Glasgow. De peperdure nieuwkomers Neymar (19e) en Kylian Mbappé bezorgden PSG een dubbele voorsprong en ook Edinson Cavani pikte vanop de penaltystip (40e) nog voor rust zijn goaltje mee. Zeven minuten voor tijd was het na een own-goal van Mikael Lustig 0-4. Twee minuten later legde Cavani met zijn tweede van de avond de eindstand vast.

Woensdag 27 september ontvangt Anderlecht Celtic op de tweede speeldag en trekt Bayern naar Parijs.