Russen hoeven niet te vrezen voor uitsluiting van EK

© Belga Image

Ruslands deelname aan EURO 2020 wordt niet bedreigd ondanks een nieuwe dopingschorsing. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap WADA dinsdag gemeld.

De Russische voetbalautoriteiten moeten zich ondanks een mogelijke nieuwe dopingschorsing geen zorgen over hun deelname aan en de mede-organisatie van het EK voetbal volgende zomer. Dat bevestigde een woordvoerder van het Wereldantidopingagentschap (WADA) aan AFP. De Rode Duivels spelen twee van hun drie groepswedstrijden op het EK in Sint-Petersburg.

“Het is geen mondiaal evenement en geen wereldkampioenschap”, legde de woordvoerder kort uit. “Om die reden staat het EK niet op de helling voor Rusland.” Eerder op de dag had ook de Britse kwaliteitskrant The Guardian die reden al bovengehaald om te staven dat Rusland zich geen zorgen diende te maken over EURO 2020.

Algemeen wordt aangenomen dat het WADA de aanbevelingen zal volgen van het het Compliance Review Committee (CRC), een onafhankelijk panel van het WADA, dat maandag een rapport publiceerde waarin de inbreuken van Rusland “heel ernstig” worden genoemd. Het panel vraagt een nieuwe schorsing van vier jaar.

Het WADA kreeg in januari van dit jaar na lang aandringen toegang tot het omstreden dopinglab in Moskou. Daaruit volgde een onderzoek naar meer dan 2000 urine- en bloedmonsters. Meer dan honderd verdachte gevallen werden aangetroffen. Ook ontstond er twijfel over de echtheid van een aantal stalen. Er zou sprake zijn van manipulatie. Om die reden staan wereldwijde evenementen zoals de Olympische Spelen van 2020 in Tokio op de helling voor de Russische atleten.

Partner Content