Op maandag 10 oktober vindt in Thimphu (Bhutan) de terugwedstrijd plaats van het play-offduel tussen Bhutan en Bangladesh. Alles ligt nog open, de heenwedstrijd eindigde op 0-0. Wie wint, gaat door naar de volgende kwalificatieronde voor de Asian Cup in 2019. Die wordt gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten en telt voor het eerst 24 deelnemers.

Bondscoach van Bangladesh is sinds deze zomer Tom Saintfiet (43). Geboren in Mol, maar als voetbalcoach een globetrotter. Vorige week was hij in het noordoosten van Bangladesh om er zijn spelers te scouten. De kwaliteit valt tegen, zeker die van de spitsen. Alle cruciale posities in de teams worden ingenomen door buitenlanders. Zij maken nagenoeg alle doelpunten. Saintfiet: "In de heenwedstrijd tegen Bhutan hadden we 22 doelpogingen, maar we konden zelfs niet de eenvoudigste intikkers binnen leggen. Resultaat: 0-0. Het niveau van de eigen competitie is matig, en voetballers in het buitenland zijn er niet. Afghanistan kan nog rekenen op vluchtelingen, wij niet."

Chaos

Het verhaal valt tegen, geeft hij onomwonden toe. De voorzitter van de voetbalbond is een bekwaam zakenman met goeie ideeën - ex-voetballer, ex-bondscoach ook - maar wordt slecht omringd. De structuur is chaotisch, daags voor een oefenkamp werden teammanager, keeperstrainer en assistent nog vervangen, zonder Saintfiet daarin te kennen. Een paar spelers bleken niet beschikbaar, ze moesten weg met de legerploeg. En anderen trokken nog met hun team naar het buitenland.

Saintfiet: "Bovendien had ik net mijn woord gegeven een paar dagen voor IS hier een aanslag pleegde waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen zeer scherp. Ik moet verplicht in mijn hotel blijven, waar gewapende agenten de gangen bewaken. Verplaatsingen naar het stadion gebeuren ook onder politiebewaking. Ik ga van stadion naar hotel en omgekeerd. Punt. Dat zijn zeer moeilijke leefomstandigheden, zeker voor iemand die pas voor het eerst vader is geworden."

Zijn contract loopt in principe nog tot 11 oktober, maar de bondsvoorzitter biedt hem een contract van twee jaar aan. Of hij doorgaat, is hoogst twijfelachtig, gezien de levensomstandigheden. Saintfiet: "Mijn ervaringen hier zijn niet echt positief. Misschien moet ik in de toekomst wat kritischer zijn bij mijn keuzes."

Op maandag 10 oktober vindt in Thimphu (Bhutan) de terugwedstrijd plaats van het play-offduel tussen Bhutan en Bangladesh. Alles ligt nog open, de heenwedstrijd eindigde op 0-0. Wie wint, gaat door naar de volgende kwalificatieronde voor de Asian Cup in 2019. Die wordt gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten en telt voor het eerst 24 deelnemers.Bondscoach van Bangladesh is sinds deze zomer Tom Saintfiet (43). Geboren in Mol, maar als voetbalcoach een globetrotter. Vorige week was hij in het noordoosten van Bangladesh om er zijn spelers te scouten. De kwaliteit valt tegen, zeker die van de spitsen. Alle cruciale posities in de teams worden ingenomen door buitenlanders. Zij maken nagenoeg alle doelpunten. Saintfiet: "In de heenwedstrijd tegen Bhutan hadden we 22 doelpogingen, maar we konden zelfs niet de eenvoudigste intikkers binnen leggen. Resultaat: 0-0. Het niveau van de eigen competitie is matig, en voetballers in het buitenland zijn er niet. Afghanistan kan nog rekenen op vluchtelingen, wij niet."Het verhaal valt tegen, geeft hij onomwonden toe. De voorzitter van de voetbalbond is een bekwaam zakenman met goeie ideeën - ex-voetballer, ex-bondscoach ook - maar wordt slecht omringd. De structuur is chaotisch, daags voor een oefenkamp werden teammanager, keeperstrainer en assistent nog vervangen, zonder Saintfiet daarin te kennen. Een paar spelers bleken niet beschikbaar, ze moesten weg met de legerploeg. En anderen trokken nog met hun team naar het buitenland. Saintfiet: "Bovendien had ik net mijn woord gegeven een paar dagen voor IS hier een aanslag pleegde waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen zeer scherp. Ik moet verplicht in mijn hotel blijven, waar gewapende agenten de gangen bewaken. Verplaatsingen naar het stadion gebeuren ook onder politiebewaking. Ik ga van stadion naar hotel en omgekeerd. Punt. Dat zijn zeer moeilijke leefomstandigheden, zeker voor iemand die pas voor het eerst vader is geworden."Zijn contract loopt in principe nog tot 11 oktober, maar de bondsvoorzitter biedt hem een contract van twee jaar aan. Of hij doorgaat, is hoogst twijfelachtig, gezien de levensomstandigheden. Saintfiet: "Mijn ervaringen hier zijn niet echt positief. Misschien moet ik in de toekomst wat kritischer zijn bij mijn keuzes."