Het gebeurde zondag omstreeks 15 uur 40, veertig minuten ver in de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Bologna. Samir Ujkani (23) anticipeerde op een hoge bal en kwam daarbij in botsing met zijn Zwitserse ploegmaat Michel Morganella. De klap was enorm en wie erbij stond, deed meteen teken naar de bank van Novara Calcio dat de keeper gewisseld moest worden.

"Ik voelde direct dat ik veel tanden kwijt was en hoorde alles in mijn gezicht kraken", zegt Ujkani in het ziekenhuis van Novara, stad op een kilometer of vijftig van Milaan. "De pijn was niet uit te houden en ik raakte in paniek. Het enige dat dan helpt, is aan iets anders denken. Ik dacht: er zijn nog veel ergere dingen; ik ben hier in goede handen, maar er zijn elders in de wereld mensen in grote nood die niet geholpen worden."

Tanden

De schade is niettemin aanzienlijk. "Mijn neusbeen is gebroken en mijn beide jukbeenderen", vertelt hij. "Ik ben vier tanden kwijt, bovenaan aan de voorkant. Er stonden er ook nog zes los, maar die konden worden gerecupereerd: vier aan de rechterkant van boven en twee onderaan aan de voorkant."

Na de operatie bekeek hij de beelden van het incident. "Je vraagt je af hoe het is kunnen gebeuren, want er was geen gevaar. Ik was als eerste bij de bal en kon hem gemakkelijk pakken." Maar hij knalde uiteindelijk met zijn gezicht op het hoofd van zijn rechtsback, die met een tegenstander in de rug achteruit liep en gefixeerd was op de bal. "Ik riep dat hij de bal voor mij moest laten, maar blijkbaar hoorde hij mij niet." Hij zucht.

Ondertussen zag hij een foto in de Italiaanse sportkrant Tuttosport waarbij hij zich afvraagt of zijn ploegmaat misschien een duw in de rug kreeg van de spits van Bologna die bij het duel betrokken was.

Ujkani kreeg al wel meer klappen te verduren. "Bij Sporting West Ingelmunster kreeg ik ooit een trap in mijn gezicht", herinnert hij zich. "Ik brak toen mijn neus en verloor één tand. Maar dit is met niets te vergelijken." Woensdag mag hij het ziekenhuis verlaten. En hij is alweer optimistisch. "Binnen een maand speel ik weer."

"Met een masker moet dat wel lukken", bevestigt de clubdokter. Maar de vriendin van Ujkani, die maandagochtend met zijn zus uit België kwam overgevlogen, is een andere mening toegedaan. "Het zal twéé maanden duren", meent ze. "In Italië zeggen ze altijd vroeger dan het herstel normaal vereist." Maandagavond landden ook zijn ouders. Zij waren net op bezoek bij familie in Kosovo.

Kosovo

De familie Ujkani vluchtte in 1995 in de aanloop naar de oorlog met Servië uit Kosovo naar België. Samir was toen zes jaar. Hij voetbalde achtereenvolgend voor SWI Harelbeke, Anderlecht (2006), Palermo (2007).

Sinds 2009 is hij keeper bij Novara Calcio, Noord-Italiaanse club waarmee hij vorig seizoen naar de Serie A promoveerde. Hij is Albanees international. (CV)

Bekijk de botsing tussen Samir Ujkani en zijn verdediger Michel Morganella:

Het gebeurde zondag omstreeks 15 uur 40, veertig minuten ver in de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Bologna. Samir Ujkani (23) anticipeerde op een hoge bal en kwam daarbij in botsing met zijn Zwitserse ploegmaat Michel Morganella. De klap was enorm en wie erbij stond, deed meteen teken naar de bank van Novara Calcio dat de keeper gewisseld moest worden. "Ik voelde direct dat ik veel tanden kwijt was en hoorde alles in mijn gezicht kraken", zegt Ujkani in het ziekenhuis van Novara, stad op een kilometer of vijftig van Milaan. "De pijn was niet uit te houden en ik raakte in paniek. Het enige dat dan helpt, is aan iets anders denken. Ik dacht: er zijn nog veel ergere dingen; ik ben hier in goede handen, maar er zijn elders in de wereld mensen in grote nood die niet geholpen worden."TandenDe schade is niettemin aanzienlijk. "Mijn neusbeen is gebroken en mijn beide jukbeenderen", vertelt hij. "Ik ben vier tanden kwijt, bovenaan aan de voorkant. Er stonden er ook nog zes los, maar die konden worden gerecupereerd: vier aan de rechterkant van boven en twee onderaan aan de voorkant." Na de operatie bekeek hij de beelden van het incident. "Je vraagt je af hoe het is kunnen gebeuren, want er was geen gevaar. Ik was als eerste bij de bal en kon hem gemakkelijk pakken." Maar hij knalde uiteindelijk met zijn gezicht op het hoofd van zijn rechtsback, die met een tegenstander in de rug achteruit liep en gefixeerd was op de bal. "Ik riep dat hij de bal voor mij moest laten, maar blijkbaar hoorde hij mij niet." Hij zucht. Ondertussen zag hij een foto in de Italiaanse sportkrant Tuttosport waarbij hij zich afvraagt of zijn ploegmaat misschien een duw in de rug kreeg van de spits van Bologna die bij het duel betrokken was. Ujkani kreeg al wel meer klappen te verduren. "Bij Sporting West Ingelmunster kreeg ik ooit een trap in mijn gezicht", herinnert hij zich. "Ik brak toen mijn neus en verloor één tand. Maar dit is met niets te vergelijken." Woensdag mag hij het ziekenhuis verlaten. En hij is alweer optimistisch. "Binnen een maand speel ik weer.""Met een masker moet dat wel lukken", bevestigt de clubdokter. Maar de vriendin van Ujkani, die maandagochtend met zijn zus uit België kwam overgevlogen, is een andere mening toegedaan. "Het zal twéé maanden duren", meent ze. "In Italië zeggen ze altijd vroeger dan het herstel normaal vereist." Maandagavond landden ook zijn ouders. Zij waren net op bezoek bij familie in Kosovo.KosovoDe familie Ujkani vluchtte in 1995 in de aanloop naar de oorlog met Servië uit Kosovo naar België. Samir was toen zes jaar. Hij voetbalde achtereenvolgend voor SWI Harelbeke, Anderlecht (2006), Palermo (2007). Sinds 2009 is hij keeper bij Novara Calcio, Noord-Italiaanse club waarmee hij vorig seizoen naar de Serie A promoveerde. Hij is Albanees international. (CV) Bekijk de botsing tussen Samir Ujkani en zijn verdediger Michel Morganella: