We zullen beginnen met het minst aangename moment op de vrijdag van de openingswedstrijd van dit EK in het Stade de France: onze aankomst. De parkings zijn immers gesitueerd onder de tribunes. Wanneer we ons aandienen bij de ingang worden we opgewacht door een indrukwekkende ordemacht van twaalf oranje stewards plus politie-agenten die in echte Robocopstijl zich richting onze wagen spoeden: 'stop aan de gele lijn'. Heel beleefd, op het einde met een lichte glimlach, maar bijzonder krachtig. Nadien volgt een volledig reglementaire fouillering, van de rugzak over het handschoenkastje tot de zakken in de koffer en de ruimte van het reservewiel. Oké, denken we, een normaal gegeven. Want we bevinden ons in het Stade de France zes maanden na de aanslagen en het feit dat een Belgische nummerplaat de zaken alleszins niet vergemakkelijkt.

Maar voor de rest raken we vooral onder de indruk van deze fantastische arena. De Fransen wonen hun startduel dankzij het genie van Dimitri Payet, maar zeker en vermoedelijk ook door een uitzonderlijke sfeer. Hier werd gezongen en geschreeuwd, fel aangemoedigd, op de tribunes zagen we golfbewegingen, kwamen hele families om de Marseillaise te scanderen. Zelfs al werd ze misschien door één op drie overgenomen, dan nog geraakte je minstens aan dertigduizend keelgaten die voor veel decibels zorgden. Geweldig gewoon, heel opwindend ook.

We wisten dat het Franse publiek extreem chauvinistisch is. Maar het blijft ook positief gestemd wanneer het team moeilijkheden ondervindt om druk uit te oefenen. Niet anders konden we de vergelijking maken met de ambiance tijdens het Koning Boudewijnstadion bij de matchen van de Rode Duivels. Die verduivelde atletiekpiste verhindert daarbij het transport van de decibels, maar er is ook de relatieve koude van de Belgische volgers. Ook al moeten we toegeven dat het enkele jaren nog tien keer erger was bij de aanwezigen. Zonder enige twijfel heeft de oudheid van het stadion, en zijn gebrek aan comfort er mee te maken dat de supporters maar moeilijk volledig in extase geraken.

Politieke leiders die stoppen met vechten voor een vraag over een bouwvergunning en financiering, het doet dromen. Het zou het project van een nationaal stadion snel doen vooruitgaan. En vooral voordelig werken voor de Rode Duivels. Een Belgisch stadion dat knalt, met een uitgelaten sfeer en een even getalenteerde ploeg als dat van de Fransen vandaag: enkel geluk dus.

We zullen beginnen met het minst aangename moment op de vrijdag van de openingswedstrijd van dit EK in het Stade de France: onze aankomst. De parkings zijn immers gesitueerd onder de tribunes. Wanneer we ons aandienen bij de ingang worden we opgewacht door een indrukwekkende ordemacht van twaalf oranje stewards plus politie-agenten die in echte Robocopstijl zich richting onze wagen spoeden: 'stop aan de gele lijn'. Heel beleefd, op het einde met een lichte glimlach, maar bijzonder krachtig. Nadien volgt een volledig reglementaire fouillering, van de rugzak over het handschoenkastje tot de zakken in de koffer en de ruimte van het reservewiel. Oké, denken we, een normaal gegeven. Want we bevinden ons in het Stade de France zes maanden na de aanslagen en het feit dat een Belgische nummerplaat de zaken alleszins niet vergemakkelijkt.Maar voor de rest raken we vooral onder de indruk van deze fantastische arena. De Fransen wonen hun startduel dankzij het genie van Dimitri Payet, maar zeker en vermoedelijk ook door een uitzonderlijke sfeer. Hier werd gezongen en geschreeuwd, fel aangemoedigd, op de tribunes zagen we golfbewegingen, kwamen hele families om de Marseillaise te scanderen. Zelfs al werd ze misschien door één op drie overgenomen, dan nog geraakte je minstens aan dertigduizend keelgaten die voor veel decibels zorgden. Geweldig gewoon, heel opwindend ook.We wisten dat het Franse publiek extreem chauvinistisch is. Maar het blijft ook positief gestemd wanneer het team moeilijkheden ondervindt om druk uit te oefenen. Niet anders konden we de vergelijking maken met de ambiance tijdens het Koning Boudewijnstadion bij de matchen van de Rode Duivels. Die verduivelde atletiekpiste verhindert daarbij het transport van de decibels, maar er is ook de relatieve koude van de Belgische volgers. Ook al moeten we toegeven dat het enkele jaren nog tien keer erger was bij de aanwezigen. Zonder enige twijfel heeft de oudheid van het stadion, en zijn gebrek aan comfort er mee te maken dat de supporters maar moeilijk volledig in extase geraken.Politieke leiders die stoppen met vechten voor een vraag over een bouwvergunning en financiering, het doet dromen. Het zou het project van een nationaal stadion snel doen vooruitgaan. En vooral voordelig werken voor de Rode Duivels. Een Belgisch stadion dat knalt, met een uitgelaten sfeer en een even getalenteerde ploeg als dat van de Fransen vandaag: enkel geluk dus.