Schotland-België: Martínez scoort punten. Alweer

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een professionele geconcentreerde aanpak bezorgde de Rode Duivels een makkelijke zege in Schotland. Ook in deel twee van het avontuur onder Roberto Martínez zijn er geen tekenen van verzwakking of terugval.

De Rode Duivels zijn rijker dan ze denken. Over het talent hebben we het dan, niet over de centen, al zullen die er ook wel zijn, na een succesvolle campagne op het WK en een tweede plaats op de wereldranking. In andere tijden had je die kunnen rendabiliseren, door het spelen van oefenwedstrijden op pakweg het Arabische schiereiland, of ergens in het Verre Oosten. Dankzij UEFA, dat vriendenwedstrijden opwaardeerde met de creatie van een Nations League, hoeft dat niet meer. Roberto Martínez en zijn Duivels zijn er wellicht niet rouwig om. Geen extra airmiles, de Duivels in topploegen verzamelen die al genoeg.

In afwachting van die nieuwe competitie – de Belgen beginnen er dinsdag aan in de hoofdstad van IJsland, was er vrijdagavond de tussenstop in Schotland. Letterlijk, de weg naar Reykjavik, leidde via Glasgow en een tussenlanding in dat deel van het VK waar Martínez het einde van zijn spelerscarrière bereikte. Al sinds 1996 niet meer op een EK, sinds ’98 niet meer op een WK, de Schotten zijn toe aan een stevige herbronning vanaf de basis. Vijf van de laatste zes interlands in het verlies, geen Celtic dit seizoen in de Champions League, geen topspelers meer, én een zoektocht naar nieuw DNA. Een natie op de dool. Met jong talent wil Alex McLeish bouwen aan een nieuwe toekomst. Maandag begint hun Nations League, in de derde afdeling, ofte groep C. Albanië is de eerste gast. Tot dat niveau zijn de Schotten afgedaald.

Het klassenverschil was groot, gisteravond, tussen de twee ploegen. De Duivels hoefden niet eens tempo te maken om een van hun makkelijkste zeges in een teleurstellend leeg Hampden Park te behalen. Drie van de vier goals vielen uit steals of rechtstreekse fouten bij de tegenstander. De vierde was een fantastische individuele ingeving van de aanvoerder, die even later met een assist de kroon op het werk zette. Ook al oogde hij op het eerste gezicht na een mooie zomer nog niet helemaal topfit, Eden Hazard krikte nog maar eens zijn stats als Rode Duivel op. Dat deed ook Romelu Lukaku, één helft in actie, en Michy Batshuayi, die moeilijk van de bank komt in Valencia, maar als Duivel efficiënt bleek.

Castagne kreeg zijn kans, Vanaken mocht ruim een half uur spelen, Verstraete een paar minuten. In IJsland zien we, bij leven en welzijn, allicht ook een tijdje Leandro Trossard aan het werk. Jammer dat Edmilson zichzelf begroef in verre landen, maar allicht zien we dit najaar ook nog wel Praet, Limbombe, en- wie weet- Jason Denayer terug, als Praet opnieuw fit is, en de twee anderen hun transfer naar Frankrijk is gelukt.

De voornaamste taak van Martínez in het seizoen dat komt – en dat met wat geluk in juni uitmondt in een halve finale of finale van de Nations League (alleen de groepswinnaars mogen die spelen)- is het voorbereiden van de opvolging voor de sterren van Rusland. Aflevering 1 is alvast geslaagd. De rest moet volgen. Hun voordeel: ze komen in een geconcentreerd, goed geolied geheel terecht. De manier waarop de Rode Duivels zelfs een tussendoortje als Schotland uit aanpakten, getuigt van een sterke betrokkenheid. Geen post WK-stress voor de Belgen, of liever, een gebrek aan wedstrijdstress of concentratie. Opnieuw toonde de bondscoach zich trouwens psychologisch sterk. Dembélé, de pineut na een teleurstellende prestatie tegen de Fransen in de halve finale, kreeg meteen zijn kans om zich te herstellen. Boyata kon de in hem teleurgestelde Schotten – hij wilde weg bij Celtic maar raakte elders niet onderdak – tonen dat hij hun niveau oversteeg en met Tielemans, Hazard (Thorgan dan), Castagne én Vanaken kreeg de vernieuwing een ernstige kans. Niet aan hun lot overgelaten, wel goed omringd.

Martínez scoort punten. Alweer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content