Aleksander Ceferin haalde het bij de verkiezingen tijdens het buitengewoon congres in Athene met ruime voorsprong van de Nederlander Michael van Praag: maar liefst 42 van de 55 bij UEFA aangesloten lidstaten kozen voor de 48-jarige Sloveen.

Steun

De relatief onbekende Ceferin gold vooraf als torenhoog favoriet, nadat hij zich in de voorbije weken wist te verzekeren van de steun van onder meer Duitsland, Frankrijk, Rusland en de Scandinavische landen.

Alle 55 lidstaten van de UEFA mochten één stem uitbrengen. Kosovo is dus net zo machtig als Duitsland. De Belgische voetbalbond (KBVB) steunde Van Praag.

De UEFA maakte de verkiezing van Ceferin bekend via Twitter

Zevende

Ceferin is van opleiding advocaat en is sinds 2011 voorzitter van de Sloveense voetbalbond. Als UEFA-preses, de zevende sinds de oprichting van de organisatie in 1954, hij de afgezette en geschorste Fransman Michel Platini op.

Hij heeft al gezegd dat hij wil dat het Europees kampioenschap vanaf 2024 opnieuw in één land georganiseerd wordt. Het EK in 2020 wordt in dertien landen gespeeld, waaronder België - op voorwaarde dat er op tijd een stadion gebouwd wordt.

Champions League

Over de hervorming van de Champions League neemt Ceferin voorlopig geen standpunt in. Spanje, Engeland, Duitsland en Italië krijgen vanaf 2018 vier gegarandeerde plaatsen op het kampioenenbal, wat voor gemor zorgt bij de kleinere voetballanden.

'We zijn nog niet correct geïnformeerd over deze hervorming. Ik ga samenzitten met de 55 federaties die de UEFA vormen en dan zullen we zien wat er mogelijk is', zei hij in Athene.

Beter

Van Praag toonde zich een sportief verliezer. 'We zijn geen vijanden en hebben hetzelfde doel. We willen een andere en betere UEFA. De democratie heeft gesproken. Ik respecteer dat.' (KVDA)

Aleksander Ceferin haalde het bij de verkiezingen tijdens het buitengewoon congres in Athene met ruime voorsprong van de Nederlander Michael van Praag: maar liefst 42 van de 55 bij UEFA aangesloten lidstaten kozen voor de 48-jarige Sloveen.De relatief onbekende Ceferin gold vooraf als torenhoog favoriet, nadat hij zich in de voorbije weken wist te verzekeren van de steun van onder meer Duitsland, Frankrijk, Rusland en de Scandinavische landen. Alle 55 lidstaten van de UEFA mochten één stem uitbrengen. Kosovo is dus net zo machtig als Duitsland. De Belgische voetbalbond (KBVB) steunde Van Praag.De UEFA maakte de verkiezing van Ceferin bekend via TwitterCeferin is van opleiding advocaat en is sinds 2011 voorzitter van de Sloveense voetbalbond. Als UEFA-preses, de zevende sinds de oprichting van de organisatie in 1954, hij de afgezette en geschorste Fransman Michel Platini op. Hij heeft al gezegd dat hij wil dat het Europees kampioenschap vanaf 2024 opnieuw in één land georganiseerd wordt. Het EK in 2020 wordt in dertien landen gespeeld, waaronder België - op voorwaarde dat er op tijd een stadion gebouwd wordt.Over de hervorming van de Champions League neemt Ceferin voorlopig geen standpunt in. Spanje, Engeland, Duitsland en Italië krijgen vanaf 2018 vier gegarandeerde plaatsen op het kampioenenbal, wat voor gemor zorgt bij de kleinere voetballanden. 'We zijn nog niet correct geïnformeerd over deze hervorming. Ik ga samenzitten met de 55 federaties die de UEFA vormen en dan zullen we zien wat er mogelijk is', zei hij in Athene.Van Praag toonde zich een sportief verliezer. 'We zijn geen vijanden en hebben hetzelfde doel. We willen een andere en betere UEFA. De democratie heeft gesproken. Ik respecteer dat.' (KVDA)