De 0-2-overwinning van afgelopen vrijdag tegen Tsjechië was al de dertiende op rij voor de Spaanse nationale ploeg, oefenwedstrijden niet meegeteld. Want, hoewel Spanje in vriendschappelijke wedstrijden al een paar keer de boot inging - 4-0-verlies tegen Argentinië en Portugal en 2-1 in Italië - verloor het in officiële wedstrijden niet meer sinds de 0-1 tegen Zwitserland op het WK in Zuid-Afrika. Ook opvallend: in die 13 gewonnen wedstrijden scoorde David Villa 11 keer.

Met winst vanavond thuis tegen Schotland zou Spanje het record van 14 overwinningen op rij van Nederland en Frankrijk evenaren. Onze noorderburen boekten dat record tijdens de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika, waar ze het dan ook nog tot de finale schopten. Les Bleus zetten de reeks neer in 2003 op de Confederations Cup en in de kwalificatiecampagne voor het EK 2004.

Vicente del Bosque is ondertussen de Spaanse bondscoach met de meeste overwinningen achter zijn naam: 42 op 48 wedstrijden. Sinds hij in augustus 2008 de teugels overnam van Luis Aragonés, speelde Spanje ook nog 1 keer gelijk en verloor het 5 keer.

Volgens Del Bosque ligt de verklaring voor het succes voor de hand. "We hebben te maken met een uitzonderlijke generatie voetballers. Het enige wat we moeten doen is zo goed mogelijk zorgen voor de continuïteit." (SVH)

De 0-2-overwinning van afgelopen vrijdag tegen Tsjechië was al de dertiende op rij voor de Spaanse nationale ploeg, oefenwedstrijden niet meegeteld. Want, hoewel Spanje in vriendschappelijke wedstrijden al een paar keer de boot inging - 4-0-verlies tegen Argentinië en Portugal en 2-1 in Italië - verloor het in officiële wedstrijden niet meer sinds de 0-1 tegen Zwitserland op het WK in Zuid-Afrika. Ook opvallend: in die 13 gewonnen wedstrijden scoorde David Villa 11 keer.Met winst vanavond thuis tegen Schotland zou Spanje het record van 14 overwinningen op rij van Nederland en Frankrijk evenaren. Onze noorderburen boekten dat record tijdens de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika, waar ze het dan ook nog tot de finale schopten. Les Bleus zetten de reeks neer in 2003 op de Confederations Cup en in de kwalificatiecampagne voor het EK 2004. Vicente del Bosque is ondertussen de Spaanse bondscoach met de meeste overwinningen achter zijn naam: 42 op 48 wedstrijden. Sinds hij in augustus 2008 de teugels overnam van Luis Aragonés, speelde Spanje ook nog 1 keer gelijk en verloor het 5 keer. Volgens Del Bosque ligt de verklaring voor het succes voor de hand. "We hebben te maken met een uitzonderlijke generatie voetballers. Het enige wat we moeten doen is zo goed mogelijk zorgen voor de continuïteit." (SVH)