In een bloedstollende finale zondagavond in het Soccer City Stadium in Johannesburg versloeg Spanje Nederland na verlengingen met het kleinste verschil. Andres Iniesta scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

De eerste helft bleef qua spelniveau ver onder de verwachtingen. Nederland leek zijn momenten te kiezen en trok slechts sporadisch ten aanval. Oranje viel echter vooral op door gemene overtredingen van de Jong en van Bommel op respectievelijk Xabi Alonso en Iniesta. Spanje dreigde wel langs Villa, Pedro en Sergio Ramos, maar 0-0 was een niet meer dan logische ruststand.

Na de koffie veranderde het spelbeeld niet. Spanje eiste de bal op, maar veel doelgevaar leverde dat niet op. Meer nog, de beste twee kansen waren voor Robben, maar de winger van Bayern München kon twee keer oog in oog met Casillas niet afwerken.

De inbreng van Navas op het uur bracht meer diepgang in het spel van 'La Roja', Villa kon na een uitstekende voorzet van Navas de gouden Jabulani niet voorbij Stekelenburg trappen. Net zoals in de finale op het WK in 1994 tussen Italië en Brazilië stond het na 90 minuten nog steeds 0-0 en moesten verlengingen uitsluitsel brengen.

Nederland zat op het tandvlees en gaf achterin ruimte weg. Fabregas (2x), Iniesta en Navas verzuimden echter om de score te openen. In de tweede verlenging pakte Heitinga nog rood. Na 116 minuten vond Iniesta dan toch de opening en trapte hij Spanje de voetbalhemel in.

In een bloedstollende finale zondagavond in het Soccer City Stadium in Johannesburg versloeg Spanje Nederland na verlengingen met het kleinste verschil. Andres Iniesta scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.De eerste helft bleef qua spelniveau ver onder de verwachtingen. Nederland leek zijn momenten te kiezen en trok slechts sporadisch ten aanval. Oranje viel echter vooral op door gemene overtredingen van de Jong en van Bommel op respectievelijk Xabi Alonso en Iniesta. Spanje dreigde wel langs Villa, Pedro en Sergio Ramos, maar 0-0 was een niet meer dan logische ruststand. Na de koffie veranderde het spelbeeld niet. Spanje eiste de bal op, maar veel doelgevaar leverde dat niet op. Meer nog, de beste twee kansen waren voor Robben, maar de winger van Bayern München kon twee keer oog in oog met Casillas niet afwerken. De inbreng van Navas op het uur bracht meer diepgang in het spel van 'La Roja', Villa kon na een uitstekende voorzet van Navas de gouden Jabulani niet voorbij Stekelenburg trappen. Net zoals in de finale op het WK in 1994 tussen Italië en Brazilië stond het na 90 minuten nog steeds 0-0 en moesten verlengingen uitsluitsel brengen. Nederland zat op het tandvlees en gaf achterin ruimte weg. Fabregas (2x), Iniesta en Navas verzuimden echter om de score te openen. In de tweede verlenging pakte Heitinga nog rood. Na 116 minuten vond Iniesta dan toch de opening en trapte hij Spanje de voetbalhemel in.