Als Stein Huysegems niet speelgerechtigd is tot januari, stapt Lierse naar de rechtbank. "Omdat zijn situatie dan in strijd is met het FIFA-reglement én de Belgische wet".

Op 31 augustus even voor tien uur 's avonds - dik twee uur voor het verstrijken van de transfermarkt - krijgt Lierse-CEO Jesse De Preter telefoon van een tussenpersoon die meldt dat Huysegems graag naar het Lisp zou terugkeren. Genk wil hem niet meer, hij kan naar RKC Waalwijk, maar het liefst wil hij terug naar de club waar hij doorbrak.

Voor Lierse is hij op dat moment geen prioriteit. Toch belt De Preter Huysegems onmiddellijk op met de vraag om even langs te komen.

Wat hij van de speler hoort, bevalt De Preter wel. "Stein had honger en goesting." Hij contacteert meteen de sportief verantwoordelijken Ruud Kaiser en Chris Janssens. Er wordt beslist om Huysegems, die benadrukt dat zijn contract met Genk op 26 augustus is opgezegd, een kans te geven.

"We hebben in onze overeenkomst gezet dat wij niets moesten betalen wanneer er toch nog iets niet in orde zou zijn. Zijn manager had ons verzekerd dat de verbreking van het contract correct was verlopen."

Bij Lierse tekent Huysegems zonder verpinken een prestatiegericht contract, ook al leverde hij flink in tegenover zijn vorig contract bij Genk. De medische testen vallen heel erg mee voor iemand die een jaar amper gespeeld heeft.

Toen De Preter echter vorige week uit het buitenland terugkeerde, was hij verbaasd toen hij las dat de KBVB vooraf al had aangegeven dat Huysegems wel eens niet speelgerechtigd zou kunnen zijn.

Aanvechten

Vrijdag wil hij horen wat het uitvoerend comité van de bond beslist. De Preter: "Als Stein niet mag spelen, gaan wij dat aanvechten. Het is duidelijk dat Genk Huysegems niet meer wilde en daarom zijn contract heeft opgezegd. Kan je iemand die geen inkomen heeft en in voetbaltermen terug amateur is het recht op werk ontzeggen tot januari?"

Dat voor spelers uit het buitenland in zo'n geval een uitzondering voorzien is, en voor Belgen niet, vindt De Preter discriminerend. "Ik ga ervan uit dat het niet zo ver komt, maar als Stein niet speelgerechtigd is, stappen we naar de rechtbank, omdat zijn situatie dan volgens ons in strijd is met het FIFA-reglement én de Belgische wet." (GF)

Als Stein Huysegems niet speelgerechtigd is tot januari, stapt Lierse naar de rechtbank. "Omdat zijn situatie dan in strijd is met het FIFA-reglement én de Belgische wet". Op 31 augustus even voor tien uur 's avonds - dik twee uur voor het verstrijken van de transfermarkt - krijgt Lierse-CEO Jesse De Preter telefoon van een tussenpersoon die meldt dat Huysegems graag naar het Lisp zou terugkeren. Genk wil hem niet meer, hij kan naar RKC Waalwijk, maar het liefst wil hij terug naar de club waar hij doorbrak. Voor Lierse is hij op dat moment geen prioriteit. Toch belt De Preter Huysegems onmiddellijk op met de vraag om even langs te komen. Wat hij van de speler hoort, bevalt De Preter wel. "Stein had honger en goesting." Hij contacteert meteen de sportief verantwoordelijken Ruud Kaiser en Chris Janssens. Er wordt beslist om Huysegems, die benadrukt dat zijn contract met Genk op 26 augustus is opgezegd, een kans te geven. "We hebben in onze overeenkomst gezet dat wij niets moesten betalen wanneer er toch nog iets niet in orde zou zijn. Zijn manager had ons verzekerd dat de verbreking van het contract correct was verlopen." Bij Lierse tekent Huysegems zonder verpinken een prestatiegericht contract, ook al leverde hij flink in tegenover zijn vorig contract bij Genk. De medische testen vallen heel erg mee voor iemand die een jaar amper gespeeld heeft. Toen De Preter echter vorige week uit het buitenland terugkeerde, was hij verbaasd toen hij las dat de KBVB vooraf al had aangegeven dat Huysegems wel eens niet speelgerechtigd zou kunnen zijn. Aanvechten Vrijdag wil hij horen wat het uitvoerend comité van de bond beslist. De Preter: "Als Stein niet mag spelen, gaan wij dat aanvechten. Het is duidelijk dat Genk Huysegems niet meer wilde en daarom zijn contract heeft opgezegd. Kan je iemand die geen inkomen heeft en in voetbaltermen terug amateur is het recht op werk ontzeggen tot januari?" Dat voor spelers uit het buitenland in zo'n geval een uitzondering voorzien is, en voor Belgen niet, vindt De Preter discriminerend. "Ik ga ervan uit dat het niet zo ver komt, maar als Stein niet speelgerechtigd is, stappen we naar de rechtbank, omdat zijn situatie dan volgens ons in strijd is met het FIFA-reglement én de Belgische wet." (GF)