Sterspeler Slowakije: Marek Ham¨ík (28)

23/04/16 om 07:30 - Bijgewerkt op 22/04/16 om 15:08

Hij lijkt meer op een punker dan op een voetballer, maar Marek Ham¨ík is één van de grootste namen uit het Italiaanse voetbal op dit moment. De excentrieke Slowaak moet zijn land naar successen leiden op het eerste EK ooit voor Slowakije.

Sterspeler Slowakije: Marek Ham¨ík (28)

Marek Hamsik © Belga Image

Tot in 1996 speelde Slowakije nog onder de vlag van Tsjechoslowakije. Het land is dus nog niet heel lang actief als onafhankelijk voetballand. In die korte periode speelden ze nog maar één groot tornooi: het WK in 2010.

Daar deden de Slowaken het behoorlijk. Ze gingen door naar de tweede ronde, ten koste van Italië. Dat moet één man extra deugd hebben gedaan, Marek Ham¨ík.

Het leven van een filmster

Wat de paus is voor Rome, is Marek Ham¨ík voor Napels en zijn tifosi. De Slowaak heeft zichzelf in Napoli opgewerkt tot een echte ster. Dries Mertens verklaarde ooit dat zijn ploegmaat door zijn populariteit niet kan buitenkomen in de stad.

Zijn opvallende kapsel zal zeker niet helpen om anoniem te blijven in de Napolitaanse straten.

Napoli betaalde in 2007 slechts 5,5 miljoen euro aan Brescia voor Hamsik. Zijn carrière barstte uit als de Vesuvius en de Slowaak heeft nu een marktwaarde van 35 miljoen euro. Slowakije zal zijn ster goed kunnen gebruiken in een lastige groep met Engeland, Wales en Rusland.

Philippe Briers

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Lees meer over:

Onze partners