Een teleurstellende twaalfde plaats in de Bundesliga was het lot van VfB Stuttgart, ondanks de hoge ambities die bij aanvang van de voorbereiding werden uitgesproken bij de club die maar liefst 45.000 aangesloten leden telt.

Een nieuwe plaatsing voor de Europa League werd door sportief directeur Fredi Bobic, een ex-speler, vooropgesteld. Trainer Bruno Labbadia kon zich vinden in die doelstellingen, maar de oud-spits ondervond snel dat zijn ploeg vooral defensief te zwak was. Want met maar liefst 37 tegendoelpunten werd het negatieve record van het seizoen 2005/06 geëvenaard.

Slechts vijf thuiszeges werden opgetekend in de eigen Mercedes-Benz Arena. Doelman Sven Ulreich legde na het 2-2-gelijkspel op de slotspeeldag tegen FSV Mainz 05 de vinger op de zere wonde. "Dit was het spiegelbeeld van ons seizoen", verklaarde hij in Kicker. "Tegen kleinere ploegen hebben we moeite om de concentratie te bewaren."

Bekerfinale

De opdracht is dus om zaterdag in Berlijn, wanneer de bekerfinale tegen kampioen en kersvers Champions Leaguewinnaar Bayern München op het programma staat, niet de lijn van de competitie verder te trekken. Bobic wil niet graag spreken over een uitzichtloze uitgangspositie. "Je rijdt naar daar, wint en neemt gewoon de beker mee", spreekt hij hoopvol. "Er zal een totaal andere atmosfeer zijn."

De voormalige aanvaller wil graag een vierde DFB-Pokal (na 1954, 1958 en 1997) meebrengen naar Stuttgart. Hij herinnert zich naar eigen zeggen nog levendig de laatste zege, toen voor 76.400 toeschouwers in het Olympisch Stadion van Berlijn Energie Cottbus werd geklopt met 2-0. Grote man die avond was de Braziliaanse topschutter Giovane Elber, coach van de ploeg een zekere Joachim Löw. "Een onvergetelijke ervaring", weet Bobic. Hij wordt daarin bijgetreden door Labbadia. "Ik kan alleen maar zeggen dat je als voetballer zo veel kriebels in je buik hebt voor zo'n toptreffen dat die dag voor eeuwig in je geheugen blijft steken."

Verovert VfB Stuttgart de beker, dan plaatsen ze zich direct voor de groepsfase van de Europa League (in september), bij verlies wacht de derde kwalificatieronde (begin augustus).

Een teleurstellende twaalfde plaats in de Bundesliga was het lot van VfB Stuttgart, ondanks de hoge ambities die bij aanvang van de voorbereiding werden uitgesproken bij de club die maar liefst 45.000 aangesloten leden telt. Een nieuwe plaatsing voor de Europa League werd door sportief directeur Fredi Bobic, een ex-speler, vooropgesteld. Trainer Bruno Labbadia kon zich vinden in die doelstellingen, maar de oud-spits ondervond snel dat zijn ploeg vooral defensief te zwak was. Want met maar liefst 37 tegendoelpunten werd het negatieve record van het seizoen 2005/06 geëvenaard. Slechts vijf thuiszeges werden opgetekend in de eigen Mercedes-Benz Arena. Doelman Sven Ulreich legde na het 2-2-gelijkspel op de slotspeeldag tegen FSV Mainz 05 de vinger op de zere wonde. "Dit was het spiegelbeeld van ons seizoen", verklaarde hij in Kicker. "Tegen kleinere ploegen hebben we moeite om de concentratie te bewaren." BekerfinaleDe opdracht is dus om zaterdag in Berlijn, wanneer de bekerfinale tegen kampioen en kersvers Champions Leaguewinnaar Bayern München op het programma staat, niet de lijn van de competitie verder te trekken. Bobic wil niet graag spreken over een uitzichtloze uitgangspositie. "Je rijdt naar daar, wint en neemt gewoon de beker mee", spreekt hij hoopvol. "Er zal een totaal andere atmosfeer zijn."De voormalige aanvaller wil graag een vierde DFB-Pokal (na 1954, 1958 en 1997) meebrengen naar Stuttgart. Hij herinnert zich naar eigen zeggen nog levendig de laatste zege, toen voor 76.400 toeschouwers in het Olympisch Stadion van Berlijn Energie Cottbus werd geklopt met 2-0. Grote man die avond was de Braziliaanse topschutter Giovane Elber, coach van de ploeg een zekere Joachim Löw. "Een onvergetelijke ervaring", weet Bobic. Hij wordt daarin bijgetreden door Labbadia. "Ik kan alleen maar zeggen dat je als voetballer zo veel kriebels in je buik hebt voor zo'n toptreffen dat die dag voor eeuwig in je geheugen blijft steken."Verovert VfB Stuttgart de beker, dan plaatsen ze zich direct voor de groepsfase van de Europa League (in september), bij verlies wacht de derde kwalificatieronde (begin augustus).