Op 15 juli werd Sunday Oliseh verkozen tot bondscoach van Nigeria. De ex-speler van FC Luik, Ajax, Juventus en Dortmund is aan zijn nieuwe functie begonnen met een kleine rondgang door Europa om de Nigeriaanse spelers te bekijken. Een week eerder was hij nog in Londen om er met Victor Moses (Chelsea) te praten, afgelopen zondag had de opvolger van Stephen Keshi bij de Super Eagles Brussel gekozen om er Imoh Ezekiel te komen bekijken.

"Hoewel ik hem al een aantal keer bij Standard gezien had, moet ik toegeven dat ik geen specialist van het Belgisch kampioenschap ben. Ik ga liever naar een match van FC Köln (ook een van zijn ex-teams, nvdr) als ik wat vrije tijd heb", erkent de ex-technisch directeur van Eupen en ex-coach van Verviers, die op een boogscheut van de grens met Duitsland woont. Twee uur nadat hij het Constant Vanden Stockstadion binnengekomen was aan de zijde van de Luikenaar Jean-François Losciuto, zijn rechterhand bij Nigeria, is hij niet veel wijzer over de vorm waarin Ezekiel verkeert. Tegen AA Gent werd de pocketspits na een uur in de strijd gegooid tegen AA Gent.

"Na zo'n match is het moeilijk om hem te boordelen, want we hebben niet veel van Anderlecht gezien in de tweede helft. Maar ik heb toch genoteerd dat hij uit de weinige bruikbare ballen die hij gekregen heeft, gevaar wist te puren. Ik vind het verrassend dat een spits van zijn kaliber niet meer speelt. In België houdt men graag iedereen tevreden", glimlacht hij. "Ezekiel heeft in ieder geval een interessant profiel want hij is altijd in beweging. Hij is ook iemand die zich niet wegsteekt en die onophoudelijk de bal vraagt. En vooral: hij kiest altijd voor verticaliteit, en zijn acties zijn vaak gericht naar het doel, hij zoekt constant naar ruimte. En hij is ook relatief goed met zijn rug naar doel. Zijn leeftijd speelt ook in zijn voordeel, hij zou nog vooruitgang moeten kunnen boeken."

Zal Imoh Ezekiel voor de tweede keer opgeroepen worden tijdens de interlandbreak in september voor een vriendschappelijke match tegen Mexico? "We zullen zien. Op dit moment zijn we zo veel mogelijk spelers aan het screenen en we zullen onze selectie samenstellen in functie van de vorm waarin de spelers verkeren."

Het lijkt er dus op dat de spits eerst Matías Suárez uit de ploeg zal moeten spelen alvorens een kans te maken bij de Super Eagles.

(Thomas Bricmont)

Lees de hele reportage over Imoh Ezekiel in Sport/Voetbalmagazine van 12 augustus.

Op 15 juli werd Sunday Oliseh verkozen tot bondscoach van Nigeria. De ex-speler van FC Luik, Ajax, Juventus en Dortmund is aan zijn nieuwe functie begonnen met een kleine rondgang door Europa om de Nigeriaanse spelers te bekijken. Een week eerder was hij nog in Londen om er met Victor Moses (Chelsea) te praten, afgelopen zondag had de opvolger van Stephen Keshi bij de Super Eagles Brussel gekozen om er Imoh Ezekiel te komen bekijken. "Hoewel ik hem al een aantal keer bij Standard gezien had, moet ik toegeven dat ik geen specialist van het Belgisch kampioenschap ben. Ik ga liever naar een match van FC Köln (ook een van zijn ex-teams, nvdr) als ik wat vrije tijd heb", erkent de ex-technisch directeur van Eupen en ex-coach van Verviers, die op een boogscheut van de grens met Duitsland woont. Twee uur nadat hij het Constant Vanden Stockstadion binnengekomen was aan de zijde van de Luikenaar Jean-François Losciuto, zijn rechterhand bij Nigeria, is hij niet veel wijzer over de vorm waarin Ezekiel verkeert. Tegen AA Gent werd de pocketspits na een uur in de strijd gegooid tegen AA Gent."Na zo'n match is het moeilijk om hem te boordelen, want we hebben niet veel van Anderlecht gezien in de tweede helft. Maar ik heb toch genoteerd dat hij uit de weinige bruikbare ballen die hij gekregen heeft, gevaar wist te puren. Ik vind het verrassend dat een spits van zijn kaliber niet meer speelt. In België houdt men graag iedereen tevreden", glimlacht hij. "Ezekiel heeft in ieder geval een interessant profiel want hij is altijd in beweging. Hij is ook iemand die zich niet wegsteekt en die onophoudelijk de bal vraagt. En vooral: hij kiest altijd voor verticaliteit, en zijn acties zijn vaak gericht naar het doel, hij zoekt constant naar ruimte. En hij is ook relatief goed met zijn rug naar doel. Zijn leeftijd speelt ook in zijn voordeel, hij zou nog vooruitgang moeten kunnen boeken."Zal Imoh Ezekiel voor de tweede keer opgeroepen worden tijdens de interlandbreak in september voor een vriendschappelijke match tegen Mexico? "We zullen zien. Op dit moment zijn we zo veel mogelijk spelers aan het screenen en we zullen onze selectie samenstellen in functie van de vorm waarin de spelers verkeren."Het lijkt er dus op dat de spits eerst Matías Suárez uit de ploeg zal moeten spelen alvorens een kans te maken bij de Super Eagles.(Thomas Bricmont)Lees de hele reportage over Imoh Ezekiel in Sport/Voetbalmagazine van 12 augustus.