Peter t'Kint

Team Belgium

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thibaut Courtois, de voorbije jaren een van de kritische stemmen in de nationale ploeg, loofde gisteren opvallend zijn coach. Die nam dat compliment een uur later in dank aan, en bedacht: “Misschien is dat omdat we nu werken zoals bij een club.”

Zo. Vanavond gaan we nog eens de stad in, Moskou, om er straks Frankrijk tegen Argentinië te zien en later op de avond Uruguay-Portugal. Tussendoor wat sightseeing, en proeven van het nachtleven in de Russische hoofdstad. Daarna begint onze verkenning van deze federatie. Eerste stop: maandag Rostov aan de Don. Vakbij Oekraïne, vlakbij de omstreden geannexeerde Krim. Uitvalsbasis van de militaire macht, belangrijk in de strijd tegen de Kaukasische rebellen, helaas ook een rol gespeeld in het neerhalen van dat burgervliegtuig, MH 17, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen. Radarbeelden vanuit Rostov domineerden dat debat.

Rostov en zijn don: hier komen ook de ruige Kozakken vandaan. Ooit ingezet door de Russische tsaren om de grenzen te bewaken, en daarna ook te verplaatsen, richting Siberië. In de Russische burgeroorlog werden ze verslagen door het Rode Leger, maar na de val van de Sovjetunie begonnen ze aan een heropleving. Poetin zet ze hier in het zuiden, in Rostov, en Sotchi, in als beveiligers van het tornooi.

Voor sommigen zijn ze een toeristische aantrekkingspool, hun reputatie in dit land is evenwel bedenkelijk. Toen oppositieleider Navalny in mei nog een demonstratie tegen het regime organiseerde, doken ze plots op en kwamen ze gewelddadig tussen. Met zwepen, hun traditionele wapen. Nu en dan zie je ze nog te paard, maar meestal rijden ze gewoon rond in Japanse auto’s en schieten ze met vuurwapens als het moet. Ook op flash mobs van Pussy Riot doken ze in het verleden al op. Hun traditionele wollen muts is bekend, hun reputatie bij hun landgenoten negatief. Voor hen zijn kozakken de knokploegen van het regime. Ook bij de annexatie van de Krim waren ze betrokken. Onder meer omdat dat gebied behoort tot hun oorspronkelijke territorium. Ook daar speelde Rostov zijn rol, als aanleverancier van militair geweld.

De Rode Duivels zullen het vanuit hun bubbel die WK heet, allicht allemaal minder meemaken. Zij zijn gefocust op het tornooi, waarin het vanaf nu snel gaat. Op het clubritme dat ze aan Europees voetbal in het najaar kan doen denken. Zondag Rostov, maandagavond match en dan terug naar Moskou. Bij plaatsing: donderdag naar Kazan, vrijdagavond match en dan terug naar Moskou. Bij plaatsing: maandag Sint-Petersburg, dinsdagavond match en dan terug naar Moskou. Voor voetballers van Chelsea, Manchester City, Barcelona, of United dan wel Tottenham gewone lentekost.

Een clubritme, ook op training. Briefing, nabespreking, wedstrijdvoorbereiding en hop, het vliegtuig in. Thibaut Courtois loofde gisteren opvallend het werk van Martínez sinds de start van de voorbereiding. De trainer nam de lof in dank aan. Hij trok een parallel met het clubleven. Martínez: “Het leven van een bondscoach heb ik moeten leren. Je krijgt je spelers, werkt op een paar dingen, je defensie, een paar aanvallende accenten, en dan is er je match en zijn ze weer weg. Je wil de vreugde van een goal nog nabeleven, of een slecht punt bespreken, maar ze zijn er niet meer, hop naar een volgende opdracht. De zes weken die we nu samen zijn, doen me weer denken aan mijn job op clubniveau. Elke dag samen, elke dag dingen kunnen bespreken, werken in de diepte, de teambuilding. Ik denk dat dit het grootste verschil is.” Team Belgium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content