Elf jaar geleden stampte de Gentse burgemeester Daniël Termont - toen nog als schepen van Economie - het stadionproject van AA Gent mee uit de grond. Sport/Voetbalmagazine vroeg hem waarom het project al elf jaar aansleept.

Al in 1995 was er sprake van een nieuw stadion voor AA Gent, beweert Termont. "Op dat moment werd gepraat over gronden aan 'The Loop' (de wijk rond Flanders Expo, op het kruispunt van de E40 en de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem, nvdr), waar nu Ikea staat."

"De ligging was ideaal, maar vrij vlug bleek dat die grond zo veel waard was dat het geen geschikte locatie was voor een nieuw stadion."

"Toen ik dat meldde in het schepencollege, kreeg ik het verwijt van mijn collega die voor sport bevoegd was dat ik geen oog had voor de sport, maar enkel om economische belangen gaf."

"Toen heb ik mezelf geëngageerd om een nieuwe locatie te zoeken. Op een bepaald moment stelde een kabinetsmedewerker voor om iets aan de oude groothandelsmarkt te doen, net naast de E17."

"We hebben dat laten onderzoeken met een schaalmodel. Dat paste daar perfect. Toen heb ik Ivan De Witte gebeld. 'Dat is het', was zijn conclusie."

Maar het duurde dus elf jaar voor er echt schot in de zaak kwam. "De wet van Murphy", volgens Termont. "Als er iets verkeerd kon lopen, liep het verkeerd. De menselijke relaties liepen ook niet altijd vlot."

Maar de Gentse burgervader maakt zich sterk dat het stadion er in juni 2012 zal staan. "Het volgende seizoen kan Gent in het nieuwe stadion afwerken."

"Deze stad verdient dat, een nieuw stadion, zonder te hoge kosten. We hebben de plannen aangepast van 30.000 naar 20.000 plaatsen; die gaan we zonder problemen kunnen vullen."

"We hebben in het kader van het WK 2018 nog even gedacht aan een stadion van 45.000 plaatsen, maar dat zouden we nooit kunnen vullen. Het stadion is wel zo gepland dat het makkelijk uitgebouwd kan worden tot 44.000 plaatsen." (GF/MS)

Elf jaar geleden stampte de Gentse burgemeester Daniël Termont - toen nog als schepen van Economie - het stadionproject van AA Gent mee uit de grond. Sport/Voetbalmagazine vroeg hem waarom het project al elf jaar aansleept. Al in 1995 was er sprake van een nieuw stadion voor AA Gent, beweert Termont. "Op dat moment werd gepraat over gronden aan 'The Loop' (de wijk rond Flanders Expo, op het kruispunt van de E40 en de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem, nvdr), waar nu Ikea staat." "De ligging was ideaal, maar vrij vlug bleek dat die grond zo veel waard was dat het geen geschikte locatie was voor een nieuw stadion." "Toen ik dat meldde in het schepencollege, kreeg ik het verwijt van mijn collega die voor sport bevoegd was dat ik geen oog had voor de sport, maar enkel om economische belangen gaf." "Toen heb ik mezelf geëngageerd om een nieuwe locatie te zoeken. Op een bepaald moment stelde een kabinetsmedewerker voor om iets aan de oude groothandelsmarkt te doen, net naast de E17." "We hebben dat laten onderzoeken met een schaalmodel. Dat paste daar perfect. Toen heb ik Ivan De Witte gebeld. 'Dat is het', was zijn conclusie." Maar het duurde dus elf jaar voor er echt schot in de zaak kwam. "De wet van Murphy", volgens Termont. "Als er iets verkeerd kon lopen, liep het verkeerd. De menselijke relaties liepen ook niet altijd vlot." Maar de Gentse burgervader maakt zich sterk dat het stadion er in juni 2012 zal staan. "Het volgende seizoen kan Gent in het nieuwe stadion afwerken." "Deze stad verdient dat, een nieuw stadion, zonder te hoge kosten. We hebben de plannen aangepast van 30.000 naar 20.000 plaatsen; die gaan we zonder problemen kunnen vullen." "We hebben in het kader van het WK 2018 nog even gedacht aan een stadion van 45.000 plaatsen, maar dat zouden we nooit kunnen vullen. Het stadion is wel zo gepland dat het makkelijk uitgebouwd kan worden tot 44.000 plaatsen." (GF/MS)