Vrijdag in Rijsel vreest België maar één speler: Gareth Bale. Wales wordt, een beetje ten onrechte, een eenmansploeg genoemd. Hoewel de cijfers de stelling lijken te onderschrijven: Bale was in de voorronde goed voor 7 van de 11 goals en op de eindronde in Frankrijk voert hij de topschuttersstand aan. Alvaro Morata en Antoine Griezmann scoorden ook al drie keer, maar Bale gaat hen voor omdat hij ook een assist achter zijn naam heeft staan. Bale scoorde in drie opeenvolgende EK-wedstrijden. Iets wat alleen Michel Platini, Ruud van Nistelrooy en Hristo Stoitchkov hem hadden voorgedaan.

Als Bale Wales naar de halve finales kan loodsen, levert hij een wereldprestatie die vergeleken kan worden met die van Eusebio - die Portugal op het WK '66 naar de halve finale knalde, en Zbigniew Boniek - die hetzelfde deed met Polen op het WK '82. Alleen Diego Maradona deed nog beter door Argentinië op het WK '86 in Mexico nagenoeg in zijn eentje naar de eindzege te leiden.

In de Britse pers wordt er al rekening gehouden met een Maradona-scenario voor Bale, die met 19 doelschotten en 11 dribbels betere cijfers kan voorleggen dan wie ook op dit EK. Er werd al een naam bedacht: The Garadona.

Het is onwaarschijnlijk dat een regio, een echt land is het niet, met iets meer dan drie miljoen inwoners één van de acht sterkste voetbalteams van Europa voortbrengt. Ook al is dat nog altijd tien keer meer dan IJsland.

De duurste speler van de wereld stapt daarmee in de voetsporen van John Charles, die Wales bij het vorige optreden op een groot toernooi (het WK van 1958) ook op weg zette naar de kwartfinales.

Charles (188 cm) was in de jaren '50 een boomlange midvoor, die in de lucht heerste. Vandaar zijn bijnaam The Gentle Giant (de vriendelijke reus). Hij was in die tijd de enige Welshman die op het continent voetbalde en scoorde in de hoogdagen van het catenaccio 108 keer voor Juventus in 155 wedstrijden.

De beste raad die we de Rode Duivels tegen Bale en co kunnen geven, is de bal in eigen rangen houden. Overigens worden niet alleen Bale, maar ook Joe Allen en Aaron Ramsey best in de gaten gehouden. Zoals ook Maradona in Mexico wel een paar jongens rond zich verzameld had die aardig konden ballen, zoals Jorge Burruchaga of Claudio Caniggia.

Vrijdag in Rijsel vreest België maar één speler: Gareth Bale. Wales wordt, een beetje ten onrechte, een eenmansploeg genoemd. Hoewel de cijfers de stelling lijken te onderschrijven: Bale was in de voorronde goed voor 7 van de 11 goals en op de eindronde in Frankrijk voert hij de topschuttersstand aan. Alvaro Morata en Antoine Griezmann scoorden ook al drie keer, maar Bale gaat hen voor omdat hij ook een assist achter zijn naam heeft staan. Bale scoorde in drie opeenvolgende EK-wedstrijden. Iets wat alleen Michel Platini, Ruud van Nistelrooy en Hristo Stoitchkov hem hadden voorgedaan.Als Bale Wales naar de halve finales kan loodsen, levert hij een wereldprestatie die vergeleken kan worden met die van Eusebio - die Portugal op het WK '66 naar de halve finale knalde, en Zbigniew Boniek - die hetzelfde deed met Polen op het WK '82. Alleen Diego Maradona deed nog beter door Argentinië op het WK '86 in Mexico nagenoeg in zijn eentje naar de eindzege te leiden.In de Britse pers wordt er al rekening gehouden met een Maradona-scenario voor Bale, die met 19 doelschotten en 11 dribbels betere cijfers kan voorleggen dan wie ook op dit EK. Er werd al een naam bedacht: The Garadona.Het is onwaarschijnlijk dat een regio, een echt land is het niet, met iets meer dan drie miljoen inwoners één van de acht sterkste voetbalteams van Europa voortbrengt. Ook al is dat nog altijd tien keer meer dan IJsland. De duurste speler van de wereld stapt daarmee in de voetsporen van John Charles, die Wales bij het vorige optreden op een groot toernooi (het WK van 1958) ook op weg zette naar de kwartfinales.Charles (188 cm) was in de jaren '50 een boomlange midvoor, die in de lucht heerste. Vandaar zijn bijnaam The Gentle Giant (de vriendelijke reus). Hij was in die tijd de enige Welshman die op het continent voetbalde en scoorde in de hoogdagen van het catenaccio 108 keer voor Juventus in 155 wedstrijden.De beste raad die we de Rode Duivels tegen Bale en co kunnen geven, is de bal in eigen rangen houden. Overigens worden niet alleen Bale, maar ook Joe Allen en Aaron Ramsey best in de gaten gehouden. Zoals ook Maradona in Mexico wel een paar jongens rond zich verzameld had die aardig konden ballen, zoals Jorge Burruchaga of Claudio Caniggia.