Thibaut Courtois speelt finale Europa League

© AFP

Atletico Madrid, met Thibaut Courtois in doel, heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League. De finale wordt een Spaans onderonsje met Athletic Bilbao.

Atletico Madrid schakelde in de halve finale Valencia uit. Courtois en de zijnen wonnen de terugwedstrijd in Mestalla met 0-1 en hadden de heenwedstrijd al met 4-2 gewonnen.

Gele kaart

In Valencia schudde de Rode Duivel een paar knappe reddingen uit de mouw om Atletico voor de rust voor een achterstand te behoeden. In de 36e minuut pakte hij wel geel voor tijdwinst. Adrian Lopez besliste de partij na een uur.

Madrid beëindigde de wedstrijd met tien. Na een knokpartij werd aanvoerder Tiago elf minuten voor tijd uitgesloten.

Llorente uitblinker

Bilbao wiste met een 3-1 zege tegen het Portugese Sporting Lissabon de 2-1 uit de heenwedstrijd uit.

Markel Susaeta Laskurain zorgde in de 17e minuut voor de 1-0, Ricky van Wolfswinkel maakte in de 44e minuut gelijk, maar geen minuut later bracht Ibai Gomez de 2-1 op het bord. De partij leek dan op verlengingen af te stevenen, tot uitblinker Fernando Llorente, ook al goed voor twee assists, twee minuten voor tijd de weg naar het doel vond.

Spaanse finale in Roemenië

De finale van de Europa League wordt op 9 mei gespeeld in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Atletico won in 2010 de eerste editie van de Europa League door Fulham na verlengingen met 2-1 te verslaan. Bilbao speelde in 1977 de finale van de UEFA Cup, de voorganger van de Europa League, maar verloor van Juventus. (Belga/KVDA)

Jaar extra in Spanje

Op radiozender Q-Music bevestigde Thibaut Courtois vanochtend overigens dat hij normaal gezien ook volgend jaar nog voor Atletico Madrid speelt. De 19-jarige ex-doelman van Genk wordt door het Engelse Chelsea uitgeleend aan de Spaanse subtopper.