Verschillende topfiguren uit de Fifa werden opgepakt in een corruptiezaak. Dat meldt The New York Times. De arrestatie komt er op twee dagen van de voorzittersverkiezingen.

Lees ook: 'Dit hing al langer als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Sepp Blatter', schrijft Jan Hauspie van Sport/Voetbalmagazine. 'Volgens sommigen is dit de reden dat hij al sinds 2011 geen voet meer op Amerikaanse bodem heeft gezet, uit vrees voor een arrestatie.'

In een uitzonderlijke vroege operatue zijn verschillende topfiguren van de FIFA uit hun bed gelicht en opgepakt door de Zwitserse autoriteiten. Die voeren een corruptieonderzoek naar de wereldvoetbalorganisatie. De gearresteerden worden in het kader van dat onderzoek naar de Verenigde Staten gebracht. Zwitserland en de VS werken samen voor dit onderzoek. Volgens het Zwitsers gerecht draait het in het omkoopdossier alles samen om meer dan 100 miljoen dollar.

Het Zwitserse gerecht besliste ook een aantal rekeningen van verdachten te blokkeren. Via die Zwitserse rekeningen zouden verdachte transacties hebben plaatsgevonden.

De operatie vanochtend werd uitgevoerd in het Zwitserse vijfsterrenhotel Baur au Lac - met zicht op de Alpen - door meer dan een dozijn agenten in uniform. De agenten vroegen en kregen de sleutels van de hotelkamers aan de receptie.

Een van de toppers werd door een zij-uitgang naar buiten gebracht, weet The New York Times. Hij mocht bagage meenemen.

Wijdverspreide corruptie, witwassen, oplichting en afpersing

Sepp Blatter, EPA
Sepp Blatter © EPA

Volgens de krant gaat de aanklacht over wijdverspreide corruptie, in de afgelopen 20 jaar, rond zowel de kandidaatstellingen voor het WK en marketing- en uitzenddeals. Dat meldt de NYT op gezag van drie officiële bronnen binnen de zaak. Verdere aanklachten zijn witwassen, oplichting en afpersing.

De arrestaties komen er twee dagen voor de voorzittersverkiezingen bij de machtige sportorganisatie - waarvoor de toppers samen waren in Zürich. Volgens de NYT is dit dan ook een 'grote bedreiging' voor Sepp Blatter - die uitkeek naar een vierde herverkiezing en dus vijfde termijn als voorzitter. Ook al werd 'de machtigste man in de sport wereldwijd' niet aangeklaagd.

De krant schrijft dat er tegen meer dan 10 'officials' een aanklacht zou geformuleerd worden. Onder hen vicevoorzitters van de FIFA Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. Ook Jack Warner, oud-lid van de raad van bestuur, wordt beschuldigd van meerdere ethische misstappen.

'We zijn geschokt over hoe lang dit allemaal kon doorgaan,' zo citeert The New York Times iemand die op de zaak werkt. 'Het lijkt erop dat elk deel van de federatie besmet is, en dat het gewoon hun manier van werken is. Het lijkt erop dat corruptie geïnstitutionaliseerd is.'

Voorzitterverkiezingen gaan gewoon door

'Sepp Blatter wordt niet verdacht', zegt de FIFA. 'De verkiezingen vrijdag gaan ook gewoon door.'

De FIFA: dankbaar onderwerp voor satire

Vorige week nog blikte de satirische presentator John Oliver van HBO op heel eigen wijze vooruit op de FIFA-verkiezingen. 'Een beer zonder vacht zou die organisatie nog beter leiden dan Sepp Blatter.'

Het is niet de eerste keer dat Oliver zijn pijlen richt op Blatter. In aanloop naar het WK in Brazlië vorig jaar gaf hij een keiharde maar zeer grappige opsomming van alle problemen bij de FIFA.

In een uitzonderlijke vroege operatue zijn verschillende topfiguren van de FIFA uit hun bed gelicht en opgepakt door de Zwitserse autoriteiten. Die voeren een corruptieonderzoek naar de wereldvoetbalorganisatie. De gearresteerden worden in het kader van dat onderzoek naar de Verenigde Staten gebracht. Zwitserland en de VS werken samen voor dit onderzoek. Volgens het Zwitsers gerecht draait het in het omkoopdossier alles samen om meer dan 100 miljoen dollar.Het Zwitserse gerecht besliste ook een aantal rekeningen van verdachten te blokkeren. Via die Zwitserse rekeningen zouden verdachte transacties hebben plaatsgevonden.De operatie vanochtend werd uitgevoerd in het Zwitserse vijfsterrenhotel Baur au Lac - met zicht op de Alpen - door meer dan een dozijn agenten in uniform. De agenten vroegen en kregen de sleutels van de hotelkamers aan de receptie.Een van de toppers werd door een zij-uitgang naar buiten gebracht, weet The New York Times. Hij mocht bagage meenemen. Volgens de krant gaat de aanklacht over wijdverspreide corruptie, in de afgelopen 20 jaar, rond zowel de kandidaatstellingen voor het WK en marketing- en uitzenddeals. Dat meldt de NYT op gezag van drie officiële bronnen binnen de zaak. Verdere aanklachten zijn witwassen, oplichting en afpersing. De arrestaties komen er twee dagen voor de voorzittersverkiezingen bij de machtige sportorganisatie - waarvoor de toppers samen waren in Zürich. Volgens de NYT is dit dan ook een 'grote bedreiging' voor Sepp Blatter - die uitkeek naar een vierde herverkiezing en dus vijfde termijn als voorzitter. Ook al werd 'de machtigste man in de sport wereldwijd' niet aangeklaagd.De krant schrijft dat er tegen meer dan 10 'officials' een aanklacht zou geformuleerd worden. Onder hen vicevoorzitters van de FIFA Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. Ook Jack Warner, oud-lid van de raad van bestuur, wordt beschuldigd van meerdere ethische misstappen.'We zijn geschokt over hoe lang dit allemaal kon doorgaan,' zo citeert The New York Times iemand die op de zaak werkt. 'Het lijkt erop dat elk deel van de federatie besmet is, en dat het gewoon hun manier van werken is. Het lijkt erop dat corruptie geïnstitutionaliseerd is.' 'Sepp Blatter wordt niet verdacht', zegt de FIFA. 'De verkiezingen vrijdag gaan ook gewoon door.' Vorige week nog blikte de satirische presentator John Oliver van HBO op heel eigen wijze vooruit op de FIFA-verkiezingen. 'Een beer zonder vacht zou die organisatie nog beter leiden dan Sepp Blatter.'Het is niet de eerste keer dat Oliver zijn pijlen richt op Blatter. In aanloop naar het WK in Brazlië vorig jaar gaf hij een keiharde maar zeer grappige opsomming van alle problemen bij de FIFA.