Topschutter James Rodriguez schiet Colombia naar kwartfinales

© reuters

De Colombiaan James Rodriguez knikkert Uruguay met twee voltreffers uit het WK. Hij wordt daarmee voorlopig topschutter.

Colombia heeft zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WK. In het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro versloegen ‘Los Cafeteros’ Uruguay met 2-0 dankzij twee treffers van Rodriguez is met vijf goals voorlopig topschutter van het toernooi.

Colombia speelt op vrijdag 4 juli in de kwartfinales in Fortaleza tegen gastland Brazilië. Brazilië versloeg eerder op de dag na een thriller met strafschoppen Chili.

Uruguay moest het zonder steraanvaller Luis Suarez stellen. Suarez werd geschorst nadat hij in een schouder van een Italiaanse verdediger had gebeten. Het spel van ‘La Celeste’ leed zaterdagavond duidelijk onder de afwezigheid van haar omstreden stervoetballer. Bondscoach Oscar Tabarez had zijn team dan ook met een verdedigende opdracht het veld in gestuurd, waardoor de hoogtepunten aanvankelijk schaars waren.

Het duel moest het vooral hebben van de spankracht tot James Rodriguez na een halfuur zijn duivels ontbond. Het Colombiaanse nummer 10 controleerde een bal buiten de 16 met de borst en knalde vervolgens prinsheerlijk in een tijd binnen. De winger van AS Monaco solliciteerde meteen naar de trofee voor mooiste doelpunt van het WK.

Na de achterstand moest Uruguay zijn egelstelling verlaten maar verder dan een vrije trap van Cavani kwam het niet. De tweede helft was amper 4 minuten oud toen Rodriguez zijn tweede van de avond scoorde. Hij reageerde alert op knap terug koppen van Cuadrado en scoorde zo zijn vijfde van het WK. Daarmee is de 22-jarige Colombiaan voorlopig alleen topschutter.

Iets voorbij het uur prikte Uruguay bijna tegen. Cristian Rodiguez, de linksbuiten van Atletico Madrid, haalde verwoestend uit maar Colombia-goalie David Espinosa had een knappe reflex in huis. De blauwhemden gingen in de laatste 30 minuten op zoek naar de aansluitingstreffer.

Colombia, dat nu iets meer aan verdedigen dacht, hield de veilige marge van twee goals voorsprong echter zonder al te veel moeite vast. Alleen Cavani dreigde nog met een fraai schot. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content