‘Topspelers moeten solidair zijn met de basis van het voetbal’

Al die voetballers die altijd roepen hoe belangrijk zij het vinden om de kleuren van hun land te mogen verdedigen, kunnen dit ook eens demonstreren, vindt François Colin.

Dinsdag werden de laatste wedstrijden van de eerste speelronde van de Nations League afgewerkt. Met affiches als Duitsland-Frankrijk en Engeland-Spanje zal de nieuwe Europese landencompetitie snel aan aandacht winnen.

De match die de meeste aandacht kreeg, was echter Denemarken-Wales. Een duel uit divisie B dat de geloofwaardigheid van de Nations League meteen een flinke deuk dreigde te bezorgen. Het zag er tot aan de vooravond van de interland in het Parken Stadion immers naar uit dat de Denen met een amateurelftal zouden aantreden en Ierland, de derde ploeg uit de poule, schreeuwde moord en brand vanwege competitievervalsing.

Een week terug had Denemarken, nummer negen op de FIFA-ranking, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Slowakije in Trnava een elftal met amateurs en zaalvoetballers in lijn moeten brengen. Een team bestaande uit onder andere een student informatica, een magazijnier en een krantenverkoper moest de eer van het vaderland hoog houden, maar verloor kansloos met 3-0.

De grote jongens staakten vanwege een uit de hand gelopen ruzie met de Deense voetbalbond (DBU) over hun commerciële rechten. In eerste instantie betrof het de portretrechten, maar er werd ook geëist dat de internationals niet langer met lijnvluchten naar uitwedstrijden moeten vliegen maar met een privéjet en zonder sponsors en pers.

Veel waarnemers zagen in het conflict een ‘machostrijd’ tussen de DBU en Mads Oland, de ambitieuze baas van de spelersvakbond Spillerforeningen. Oland lag ook aan de basis van de staking van het Deense vrouwenteam in een WK-kwalificatiematch, vorig jaar tegen Zweden. De bond kwam toen met de schrik en een boete van 20.000 euro vrij, maar de UEFA liet weten dat een herhaling de uitsluiting van Euro 2020 kon betekenen.

Het geschil draait vooral rond het verbod van de DBU op individuele advertenties van de spelers met bedrijven die concurrenten zijn van de sponsors van het nationale team. Jongens als Christian Eriksen en Kasper Schmeichel vinden dan weer dat de federatie hen als een melkkoe ziet. Hoewel, de Deense bond heeft een begroting van slechts 24 miljoen euro en keek in vier van de vijf laatste seizoenen tegen rode cijfers aan.

De sponsoring van de nationale ploeg is de levenslijn van alle bonden. De Deense bond staat financieel met de rug tegen de muur staat en weet dat het geen sterke kaarten in handen heeft. In 2015 werd al eens een proces over de arbeidsrechten van de internationals verloren. Mats Oland haalde het met zijn argument dat voetballers dezelfde rechten hebben als gewone werknemers.

De portretrechten zijn ook bij de Rode Duivels een sluimerend probleem. Spelers als Dries Mertens en Toby Alderweireld hebben nog steeds geen akkoord met de KBVB bereikt, maar de kans is klein dat het meningsverschil uit de hand loopt. Het is echter de hoogste tijd dat de UEFA maatregelen uitvaardigt om de nationale teams en de eigen competities te beschermen.

Tot 1995 waren voetballers (rijkelijk) betaalde slaven van hun clubs. Met het Bosmanarrest sloeg de slinger echter compleet de andere richting uit. Topvoetballers zijn geen ‘normale werknemers’. Of is het normaal dat zij op één dag evenveel – en soms meer – dan u en ik in een jaar verdienen?

Duidelijke internationale afspraken zouden veel herrie kunnen voorkomen. Moeilijk kan dat niet zijn. Collectieve campagnes zijn ten gunste van de bond. Individuele acties in het shirt van de nationale ploeg, waartoe spelers niet verplicht kunnen worden, mogen de belangen van de federatie niet schaden. Dat geldt immers ook bij hun clubs.

Al die voetballers die altijd roepen hoe belangrijk zij het vinden om de kleuren van hun land te mogen verdedigen, kunnen dit ook eens demonstreren. Wat zij verdienen in het nationale tricot is geld dat niet naar de ‘grassroots’ (amateurs, jeugdopleiding) van het voetbal gaat. Een beetje solidariteit met de basis mag, vooral omdat ook zij daar alles aan te danken hebben.

Hoe dan ook, Eriksen, Schmeichel en co sloten een voorlopig vredesbestand met de voetbalbond en wonnen zondag van Wales dankzij twee goals van de spelmaker van Tottenham.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content