Tottenham is, samen met Arsenal, een van de favoriete tegenstanders van Eden Hazard sinds hij in de Premier League actief is. In negen duels verloor hij slechts één keer tegen de Spurs en kwam hij vier keer tot scoren. Vorig seizoen lukte Hazard, ondanks zijn 'mindere vorm', een wondergoal tegen de buren. Zijn prachtige trap in de kruising beëindigde een vete met de Chelseafans en werd nadien verkozen tot 'Chelsea goal of the season'. Die gelijkmaker betekende tegelijkertijd het einde van de titelambities van Spurs.

De kans is reëel dat de aanvoerder van de Rode Duivels dit weekend andermaal een hoofdrol opeist in de Londense topaffiche. Hazard verkeert in bloedvorm en sinds Antonio Conte hem van een pak defensieve taken ontlastte in een nieuw 3-4-3-systeem dartelt hij weer als een bevrijd veulen over de Engelse voetbalvelden.

Wachten op Mega Toby

Maar nog een andere, bepalende factor om te vermoeden dat Hazard en zijn aanvalsmaatje Diego Costa op Stamford Bridge kansen zullen krijgen tegen buur Tottenham, is te vinden in de afwezigheid van Toby Alderweireld bij de Spurs. De Belgische verdediger viel op 15 oktober, in een competitieduel tegen West Bromwich Albion, uit met een knieblessure. Aanvankelijk ging het slechts om een geknelde zenuw en werd Alderweireld snel weer paraat geacht, maar dat viel lelijk tegen. Pas afgelopen week hervatte de Rode Duivel de groepstrainingen bij Tottenham en trainer Mauricio Pochettino wil hem niet forceren door hem meteen tegen Chelsea in de ploeg te droppen. Pas tegen Swansea volgend weekend wordt Alderweireld weer in de basis verwacht.

Niets te vroeg, want in die anderhalve maand zonder Mega Toby in de defensie slikte Tottenham dubbel zoveel tegendoelpunten als met hem. Met Alderweireld startte Spurs met de beste verdedigende statistieken in de Premier League: slechts 6 tegentreffers in 10 wedstrijden, ofwel een gemiddelde van 0,6 tegengoals per match. Zonder de Antwerpenaar speelden ze 8 matchen en slikten ze daarin 9 tegengoals, ofwel een gemiddelde van iets meer dan 1,1.

Jan Vertonghen is altijd stijlvol in zijn uitvoetballen en beenhard in de tackles, maar het positiespel van Alderweireld is ongeëvenaard. Bijna nooit in de tackle maar altijd juist geplaatst en door zijn kopbalsterkte een afweergordel op zichzelf. Nog één wedstrijd, zo tellen Vertonghen en Pochettino af.

Chelsea - Tottenham, zaterdag 26 november om 18.30u. Live op Play Sports.

Tottenham is, samen met Arsenal, een van de favoriete tegenstanders van Eden Hazard sinds hij in de Premier League actief is. In negen duels verloor hij slechts één keer tegen de Spurs en kwam hij vier keer tot scoren. Vorig seizoen lukte Hazard, ondanks zijn 'mindere vorm', een wondergoal tegen de buren. Zijn prachtige trap in de kruising beëindigde een vete met de Chelseafans en werd nadien verkozen tot 'Chelsea goal of the season'. Die gelijkmaker betekende tegelijkertijd het einde van de titelambities van Spurs.De kans is reëel dat de aanvoerder van de Rode Duivels dit weekend andermaal een hoofdrol opeist in de Londense topaffiche. Hazard verkeert in bloedvorm en sinds Antonio Conte hem van een pak defensieve taken ontlastte in een nieuw 3-4-3-systeem dartelt hij weer als een bevrijd veulen over de Engelse voetbalvelden. Maar nog een andere, bepalende factor om te vermoeden dat Hazard en zijn aanvalsmaatje Diego Costa op Stamford Bridge kansen zullen krijgen tegen buur Tottenham, is te vinden in de afwezigheid van Toby Alderweireld bij de Spurs. De Belgische verdediger viel op 15 oktober, in een competitieduel tegen West Bromwich Albion, uit met een knieblessure. Aanvankelijk ging het slechts om een geknelde zenuw en werd Alderweireld snel weer paraat geacht, maar dat viel lelijk tegen. Pas afgelopen week hervatte de Rode Duivel de groepstrainingen bij Tottenham en trainer Mauricio Pochettino wil hem niet forceren door hem meteen tegen Chelsea in de ploeg te droppen. Pas tegen Swansea volgend weekend wordt Alderweireld weer in de basis verwacht. Niets te vroeg, want in die anderhalve maand zonder Mega Toby in de defensie slikte Tottenham dubbel zoveel tegendoelpunten als met hem. Met Alderweireld startte Spurs met de beste verdedigende statistieken in de Premier League: slechts 6 tegentreffers in 10 wedstrijden, ofwel een gemiddelde van 0,6 tegengoals per match. Zonder de Antwerpenaar speelden ze 8 matchen en slikten ze daarin 9 tegengoals, ofwel een gemiddelde van iets meer dan 1,1. Jan Vertonghen is altijd stijlvol in zijn uitvoetballen en beenhard in de tackles, maar het positiespel van Alderweireld is ongeëvenaard. Bijna nooit in de tackle maar altijd juist geplaatst en door zijn kopbalsterkte een afweergordel op zichzelf. Nog één wedstrijd, zo tellen Vertonghen en Pochettino af.Chelsea - Tottenham, zaterdag 26 november om 18.30u. Live op Play Sports.