Tottenham wisselt mirakelman voor Mourinho

© AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mauricio Pochettino opvolgen bij Tottenham wordt geen makkie. Een klusje voor The Special One?

Met 14 punten uit 12 wedstrijden zou elke andere coach bij een Engelse topclub al lang buiten liggen. Maar niet Mauricio Pochettino bij Tottenham, zo werd lang gedacht. Daarvoor had hij te veel krediet opgebouwd. Zijn ontslag kwam dan ook als een kleine verrassing.

Met een derde van het budget van Liverpool en Manchester City wist hij die clubs het vuur aan de schenen te leggen. Niet één seizoen, maar vijf seizoenen lang.

In mei 2014 werd de Argentijn aangesteld als T1 bij de Spurs. De mayonaise begon pas écht te pakken in het seizoen 2015/16, toen Tottenham lang meedeed voor de titel. Het verrassende Leicester City verbrodde toen het feestje. Op de laatste speeldag gaven de ontgoochelde Spurs de tweede plaats nog uit handen ten voordele van Arsenal. Een derde plaats in de Premier League was sowieso het beste resultaat van Tottenham sinds 1990.

In 2016/17 leidde Pochettino de Spurs naar de tweede plaats, achter het ongenaakbare Chelsea van Antonio Conte, Thibaut Courtois en Eden Hazard. Daarna volgden nog een derde en een vierde plaats in het eindklassement. En dan was er ook nog die CL-finale vorig seizoen, een mirakel in de ogen van velen.

Hoewel hij geen enkele trofee binnenhaalde, wordt Pochettino daarom toch beschouwd als de beste coach ooit van Tottenham. Je zou hem bijna The Special One gaan noemen…

Frustratie en verzuring

Een teken aan de wand was Pochettino’s reactie na de verloren finale tegen Liverpool eind mei. De zwaar ontgoochelde trainer stapte meteen het vliegtuig op naar Barcelona, waar hij woont. Hij liet aan voorzitter Daniel Levy weten dat hij hem daar mocht komen opzoeken, als hij hem wilde zien.

Door de jaren heen was er tussen Pochettino en Levy een stevige vriendschapsband gegroeid, maar de laatste twee seizoenen was die onder druk komen te staan.

Levy investeerde 900 miljoen euro in een nieuw stadion, maar maakte geen werk van een grondige vernieuwing van de spelerskern. Dat zorgde voor meer en meer frustratie bij Pochettino en verzuring bij de spelers.

Hij maakte van spelers uit de jeugdopleiding – Harry Kane en Dele Alli – wereldsterren of stuwde ze naar grote hoogten – Kyle Walker, Eric Dier, Danny Rose, Kieran Trippier, Harry Winks. Maar de logische volgende stap voor hen, een transfer naar een club waar ze konden meedoen voor de prijzen, bleef uit bij de meesten van hen.

Zo was het in de zomer van 2018 al zoeken naar een speler die écht bij de club wilde blijven. Alleen Dele Alli, die een buitenaards salaris heeft, voelde niet meteen de behoefte om andere lucht te gaan opsnuiven.

Spelers als Kane en Christian Eriksen hengelden in de loop der jaren echter een paar keer naar een transfer, maar ze raakten nooit weg. Het was voor Pochettino telkens zaak om hen te reanimeren. Daar leek hij dit seizoen niet meer in te gaan slagen.

Een aantal spelers dreigen straks zelfs te vertrekken zonder de club één pond op te leveren. Danny Rose, einde contract in de zomer van 2021, gaf al aan dat hij niet gaat bijtekenen. De contracten van Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Christian Eriksen lopen zelfs volgende zomer al af.

Een situatie die de trainer niet verweten kan worden, maar die wel getuigt van slecht bestuur.

Lastige taak voor José

Dat José Mourinho nu plots opduikt in Londen, is ook al verrassend te noemen. De Portugees had zich de laatste maanden in de schaduw van het Santiago Bernabéustadion in poleposition gemanoeuvreerd om Zinédine Zidane op te volgen bij Real Madrid.

Maar diens klinkende resultaten van de week voor de interlandbreak (6-0 tegen Galatasarary en 0-4 op Eibar) hebben hem weer steviger in het zadel gebracht. Van zodra het weer even minder gaat bij de Koninklijke, zal nu tenminste de naam van Mourinho niet meer opduiken in de Spaanse pers, maar veel kans dat Pochettino binnenkort gelinkt zal worden aan Real.

Bij de Spurs wacht Mourinho, die er een contract tot 2023 tekende, een lastige taak. Hoe omstreden The Special One de laatste jaren ook geworden is, hij heeft de gewoonte om aan elke club waar hij werkt een prijs te schenken. Ook Manchester United leidde hij nog naar winst in de Europa League en in de Carabao Cup in 2017. Bijna een jaar geleden, in december 2018, werd hij er ontslagen.

Voor de laatste prijs van Tottenham moeten we al terug naar 2008, toen het de League Cup won.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content