Komend weekend speelt AS Roma de Italiaanse bekerfinale tegen de stadsgenoten van Lazio. Slechts zelden geeft Romaboegbeeld Francesco Totti (36) interviews. Maar wat de aanvoerder zegt, is scherp en ongezouten.

S/VM: Je profavontuur begon op 28 maart 1993 met een invalbeurt tegen Brescia. Sindsdien verstreken er twintig jaar. Hoe veranderde het voetbal?

Totti: "Vooral op het gebied van merchandising en het zakenmodel, die ondertussen een belangrijke rol vertolken. Bijvoorbeeld de truitjesverkoop en het gebruik van moderne stadions. Om zo lang in Europa tot de elite te behoren, moet je daar een toonaangevende rol vervullen."

S/VM: Een positieve ontwikkeling?

"Je moet natuurlijk oppassen. Voor mij blijft voetbal nog altijd: de bal, goals, tifosi en pure spelvreugde. Het mag zich niet vermengen met business en politiek. En zeker niet door die domeinen worden geëxploiteerd. Een bijgerecht bij het hoofdgerecht voetbal moeten ze blijven."

S/VM: In 1997 stond je kort bij een vertrek bij jouw AS Roma?

"Inderdaad. Trainer Carlos Bianchi beoordeelde me als een middelmatige voetballer en wilde onvoorwaardelijk Jari Litmanen van Ajax binnenhalen, voor hem toen de beste aanvaller ter wereld. Mijn transfer naar Sampdoria was zo goed als rond, tot me bij een toernooi in Rome tegen Mönchengladbach en Ajax alles lukte. De voorzitter verzette zich gelukkig. Anders zou ik nooit teruggekomen zijn."

S/VM: Dacht je in al die seizoenen nooit aan een vertrek?

"Alleen in 2004 was ik vastbesloten om naar Real Madrid te gaan. De onderhandelingen bleken vergevorderd. Alleen overtuigde de verbintenis me niet volledig, omdat mijn hart bloedde en ik me vragen begon te stellen. Ik bleef toch liever in Rome."

S/VM: Heb je goede vrienden die voor Lazio supporteren?

"Jammer genoeg wel."

S/VM: Bestaat de mogelijkheid dat je voor het einde van je loopbaan nog een nieuwe ervaring aangaat?

"Ik ben opgegroeid en opgeleid bij de jeugd van AS Roma. In dat shirt zal ik ook oud worden. Ik kreeg de afgelopen jaren verschillende aanbiedingen. Binnen Italië ga ik in ieder geval, uit respect voor mijn club, niet wisselen."

(OB)

Komend weekend speelt AS Roma de Italiaanse bekerfinale tegen de stadsgenoten van Lazio. Slechts zelden geeft Romaboegbeeld Francesco Totti (36) interviews. Maar wat de aanvoerder zegt, is scherp en ongezouten.S/VM: Je profavontuur begon op 28 maart 1993 met een invalbeurt tegen Brescia. Sindsdien verstreken er twintig jaar. Hoe veranderde het voetbal?Totti: "Vooral op het gebied van merchandising en het zakenmodel, die ondertussen een belangrijke rol vertolken. Bijvoorbeeld de truitjesverkoop en het gebruik van moderne stadions. Om zo lang in Europa tot de elite te behoren, moet je daar een toonaangevende rol vervullen."S/VM: Een positieve ontwikkeling?"Je moet natuurlijk oppassen. Voor mij blijft voetbal nog altijd: de bal, goals, tifosi en pure spelvreugde. Het mag zich niet vermengen met business en politiek. En zeker niet door die domeinen worden geëxploiteerd. Een bijgerecht bij het hoofdgerecht voetbal moeten ze blijven."S/VM: In 1997 stond je kort bij een vertrek bij jouw AS Roma?"Inderdaad. Trainer Carlos Bianchi beoordeelde me als een middelmatige voetballer en wilde onvoorwaardelijk Jari Litmanen van Ajax binnenhalen, voor hem toen de beste aanvaller ter wereld. Mijn transfer naar Sampdoria was zo goed als rond, tot me bij een toernooi in Rome tegen Mönchengladbach en Ajax alles lukte. De voorzitter verzette zich gelukkig. Anders zou ik nooit teruggekomen zijn."S/VM: Dacht je in al die seizoenen nooit aan een vertrek?"Alleen in 2004 was ik vastbesloten om naar Real Madrid te gaan. De onderhandelingen bleken vergevorderd. Alleen overtuigde de verbintenis me niet volledig, omdat mijn hart bloedde en ik me vragen begon te stellen. Ik bleef toch liever in Rome."S/VM: Heb je goede vrienden die voor Lazio supporteren?"Jammer genoeg wel."S/VM: Bestaat de mogelijkheid dat je voor het einde van je loopbaan nog een nieuwe ervaring aangaat?"Ik ben opgegroeid en opgeleid bij de jeugd van AS Roma. In dat shirt zal ik ook oud worden. Ik kreeg de afgelopen jaren verschillende aanbiedingen. Binnen Italië ga ik in ieder geval, uit respect voor mijn club, niet wisselen."(OB)