Vorige week dinsdag werd een tweede keer vergaderd rond de oprichting van een belangenverniging voor professionele voetbaltrainers.

Zo'n twintig jaar geleden woonde Adrie Koster de eerste vergadering bij van de CBV, de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. Een vereniging met een eigen website die zich in Nederland bekommert om het lot van de voetbaltrainers, invloed heeft op het nationale voetbal en mee helpt aan het verspreiden van naam en faam van de Nederlandse trainers in het buitenland.

Een paar keer werd in het verleden al geprobeerd om hier in België een gelijkaardige belangenvereniging op te richten. Onder meer René Vandereycken en Jos Daerden zetten er destijds hun schouders onder, maar het kind overleed al snel na de geboorte.

Tijdens de laatste opleiding van de pro license, het verplichte diploma voor wie als hoofdtrainer in eerste klasse aan de slag wil, werd er opnieuw aan gedacht en werd het initiatief opnieuw uit de kast gehaald.

Woordvoerder Jan Van Winckel: "In januari komt er een nieuwe vergadering, waarop we alle houders van een diploma van de pro license uitnodigen, net als de houders van een UEFA A-diploma, werkzaam in het betaalde voetbal. Dat moeten ongeveer 80 à 90 mensen zijn. Daar gaan we onder andere ook een voorzitter kiezen, een bekende naam moet dat zijn, iemand met uitstraling, ook in het buitenland."

Merk

De bedoeling is om te werken met een professioneel secretariaat en de Belgische trainer ook als merk op de markt te plaatsen. Meer dan 100 Nederlandse trainers in het buitenland, bij de Belgen een handvol, dat verschil vindt de belangengroep te groot voor een land waar het voetbal stilaan recht krabbelt.

Bovendien worden trainers in België amper gehoord als er beslissingen over het sportief-technische moeten worden genomen. Inzake jeugd, inzake competitiehervorming.

Van Winckel: "Het is logisch dat we straks, net als in het buitenland gebruikelijk is,ook zitting zullen hebben in een aantal commissies van de bond. Op die manier kunnen we dan positief bijdragen aan de ontwikkeling van het voetbal in België."

(Peter T'Kint)

Vorige week dinsdag werd een tweede keer vergaderd rond de oprichting van een belangenverniging voor professionele voetbaltrainers. Zo'n twintig jaar geleden woonde Adrie Koster de eerste vergadering bij van de CBV, de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. Een vereniging met een eigen website die zich in Nederland bekommert om het lot van de voetbaltrainers, invloed heeft op het nationale voetbal en mee helpt aan het verspreiden van naam en faam van de Nederlandse trainers in het buitenland. Een paar keer werd in het verleden al geprobeerd om hier in België een gelijkaardige belangenvereniging op te richten. Onder meer René Vandereycken en Jos Daerden zetten er destijds hun schouders onder, maar het kind overleed al snel na de geboorte. Tijdens de laatste opleiding van de pro license, het verplichte diploma voor wie als hoofdtrainer in eerste klasse aan de slag wil, werd er opnieuw aan gedacht en werd het initiatief opnieuw uit de kast gehaald. Woordvoerder Jan Van Winckel: "In januari komt er een nieuwe vergadering, waarop we alle houders van een diploma van de pro license uitnodigen, net als de houders van een UEFA A-diploma, werkzaam in het betaalde voetbal. Dat moeten ongeveer 80 à 90 mensen zijn. Daar gaan we onder andere ook een voorzitter kiezen, een bekende naam moet dat zijn, iemand met uitstraling, ook in het buitenland." Merk De bedoeling is om te werken met een professioneel secretariaat en de Belgische trainer ook als merk op de markt te plaatsen. Meer dan 100 Nederlandse trainers in het buitenland, bij de Belgen een handvol, dat verschil vindt de belangengroep te groot voor een land waar het voetbal stilaan recht krabbelt. Bovendien worden trainers in België amper gehoord als er beslissingen over het sportief-technische moeten worden genomen. Inzake jeugd, inzake competitiehervorming. Van Winckel: "Het is logisch dat we straks, net als in het buitenland gebruikelijk is,ook zitting zullen hebben in een aantal commissies van de bond. Op die manier kunnen we dan positief bijdragen aan de ontwikkeling van het voetbal in België." (Peter T'Kint)