Transfermarkt slaat weer op hol: waanzinnige bedragen circuleren in laatste dagen

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Er wordt in de laatste dagen van de zomertransferperiode in het voetbal mogelijk nog met waanzinnige bedragen gesmeten, als we de Britse media mogen geloven. In de hoofdrol: een Fransman, een Braziliaan en een Belg.

Het is een steeds terugkerend fenomeen: hoe dichterbij de transferdeadline komt, hoe groter de zenuwachtigheid op de markt en hoe hoger de bedragen die circuleren. Veel topclubs willen nog last minute deals doen en gooien vaak met waanzinnige bedragen.

Een van de meest gegeerde spelers op de transfermarkt blijft onze landgenoot Kevin De Bruyne. De Rode Duivel van Wolfsburg wordt al weken in verband gebracht met een overgang naar Manchester City, maar volgens Duitse en Britse media mengen ook Manchester United en Paris Saint-Germain zich nog in de strijd om de 24-jarige middenvelder. Toch ziet het er steeds meer naar uit dat City, dat naar verluidt circa 70 miljoen euro biedt, alsnog aan het langste eind zal trekken. De Bruyne zou dan Christian Benteke van de troon stoten als duurste Belgische voetballer ooit.

De Bruynes ex-club Chelsea is het intussen menens met Paul Pogba, weet de krant The Guardian. De club van de steenrijke Rus Roman Abramovic wil 70 miljoen pond (96 miljoen euro) op de rekening van Juventus storten om de 22-jarige Fransman van Turijn naar Londen te halen. Manager José Mourinho beschouwt Pogba als een noodzakelijke versterking na de zwakke competitiestart van de Blues. Juventus ziet Pogba liever niet vertrekken en sloeg een eerder bod van 75 miljoen euro af, maar zwicht mogelijk toch voor een hoger bod.

Maar dé meest spraakmakende zomertransfer zou wel eens Neymar kunnen worden, als we het Braziliaanse GloboEsporte mogen geloven. Dat bericht dat Manchester United bereid is om bij FC Barcelona de contractueel vastgelegde afkoopsom van 190 miljoen euro op tafel te leggen. De aanvaller zou daarmee het record van duurste transfer ooit verpulveren. Gerekend dat Neymar ook nog een salaris en bonussen moet krijgen, kan het totale kostenplaatje van een transfer voor ManU, eigendom van de Amerikaanse familie Glazer, volgens The Guardian algauw oplopen tot meer dan 300 miljoen euro. Toch lijkt het moeilijk te geloven dat de recordtransfer doorgaat. Bij Barcelona maken ze zich sterk dat Neymar ook in september nog hun shirt draagt.

‘Of hun boekhouding in evenwicht is, is het laatste waar topclubs wakker van liggen’

Sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven) legde onlangs aan Trends uit waarom vooral in de Premier League de uitgaven astronomisch hoog liggen. ‘Als een Britse club een speler wil, kunnen enkel buitenlandse topclubs zoals Barcelona, Real Madrid, Bayern München en PSG volgen. Het tv-geld zorgt voor een ongelijk speelveld. De voetbalrechten op de Britse competitie brengen jaarlijks 2,3 miljard euro op, veel meer dan de Europese competities. Deloitte berekende dat de omzet van de clubs in de Premier League samen 4,2 miljard euro bedraagt. Dat is een stijging van 1,3 miljard euro in drie jaar, vooral ingegeven door een nieuw tv-contract. De transferbedragen en de spelerslonen zullen daarom nog stijgen. Procentueel was de loonmassa van de Britse clubs vorig seizoen wat gezakt. Dit jaar zie je dat de makelaars en de spelers doorhebben dat er nog marge is’.

Hoe komt het dat de tv-gelden van de Britse competitie zo veel meer opbrengen?

Dejonghe: “De uitzendrechten in Groot-Brittannië zitten al jaren bij de betaalzender Sky. Die is in handen van Rupert Murdoch, een miljardair die zich niet druk maakt over zulke grote bedragen, temeer omdat hij weet hoe belangrijk voetbaluitzendingen zijn om abonnees aan zich te binden. Daarnaast is voetbal een mondiale sport en heeft de Premier League dezelfde aantrekkingskracht als de NBA, de Amerikaanse basketcompetitie. De marktwaarde is dus enorm hoog en wellicht zal het Britse voetbalcontract bij een volgende onderhandeling nog hoger uitvallen. In India en vooral in China is steeds meer interesse voor voetbal en de Premier League. De verkoop van de buitenlandse uitzendrechten kunnen de budgetten van de Britse clubs dus nog een boost geven.”

Zelfs met hogere tv-gelden leeft Manchester City boven zijn stand. Had de UEFA, de Europese voetbalbond, geen financiële fairplayregels ingevoerd?

Dejonghe: “Een club met een steenrijke eigenaar als Manchester City (de sjeik Mansour, nvdr) vindt altijd wel een manier om die regels te omzeilen en een club op de een of andere manier extra geld toe te stoppen. De UEFA heeft sinds de invoering vooral kleinere clubs op de vingers getikt, maar voorlopig heeft ze nog geen enkele grote club gestraft. Er is altijd het risico dat de Europese topclubs zich losscheuren.”

Too big to punish.

Dejonghe: “Ja, en zoals bij de banken ook too big to fail. Men gaat ervan uit dat men de echte topclubs nooit failliet zal laten gaan. Ook bij ons is dat zo. Anderlecht of Club Brugge zal men nooit laten verdwijnen. In de lijst van de Europese clubs met de hoogste schulden staan vooral de grote namen. Nogmaals, of hun boekhouding in evenwicht is, is het laatste waar die topclubs van wakker liggen.”

Stijn Fockedey

Het interview met Trudo Dejonghe verscheen op 10 augustus in The Daily Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content