Tweede leven voor Casa Hogar

© BELGA

Casa Hogar, het project van de KBVB en de Pro League voor straatkinderen in Toluca, viert straks zijn 30e verjaardag. Er worden een aantal evenementen op touw gezet.

‘Het meest emotionele moment sinds het ontstaan van Casa Hogar was ongetwijfeld tweede kerstdag 2015, toen er plots aan mijn deur werd gebeld. Het was Juan Adan, een straatkind dat op zijn vijfde – samen met zijn broer – in Casa Hogar werd opgevangen. Hij vertelde me dat hij was afgestudeerd als IT-ingenieur en kwam langs om ons te bedanken. Een heel bijzondere namiddag’, zegt Michel D’Hooghe, in 1986 delegatieleider van de Rode Duivels, die pas in de halve finale werden uitgeschakeld.

Tijdens een van zijn wandelingen in Toluca, aan de zijde van Erik Gerets en Jan Ceulemans, rijpte het idee om ‘iets’ te doen voor de straatkinderen van de industriestad. De spelers waren bereid om een deel van hun premie af te staan, met de hulp van Ramón Martínez – eigenaar van het hotel waar de nationale ploeg verbleef – zag Casa Hogar het levenslicht.

Na de komst van Benito, het eerste kind, groeide het aantal kinderen al vrij snel tot 26. D’Hooghe: “Toen ze voor het eerst op hun kamertje kwamen, kropen ze ónder hun bed. Eten met mes en vork? Een ramp. En omdat ze waren opgegroeid in agressieve omstandigheden, moesten we in hun kamer een pop hangen waarop ze zich konden uitleven. Het waren allesbehalve collegeboys.”

Rode Duivels

In 1992 verhuisde het project naar een grotere locatie aan de rand van de stad, in de eerste 25 jaar gaven om en bij de 500 kansloze kinderen er een nieuwe richting aan hun leven. De stichting bouwde in Toluca ook nog eens zes socioculturele centra, waar de strijd met het analfabetisme werd aangebonden en anti-drug-, zwangerschaps- en kookprogramma’s werden uitgewerkt. Het aantal kinderen liep de voorbije jaren licht terug, maar onder impuls van de vzw New Casa Hogar (2015) kreeg het project een nieuw elan. “Binnenkort komen er 4 nieuwe kinderen tussen 1 en 4 jaar binnen, waardoor we opnieuw een dertigtal kinderen zullen opvangen.”

In de nieuwe vzw zitten onder anderen Bart Coeman, bestuurslid van Club Brugge en zaakvoerder van Fun, en Karl Dhont, lid van de Ethics and Disciplinary Unit van de UEFA, die de toekomst van het maatschappelijk project moeten verzekeren. “Een kind opvoeden kost om en bij de 5000 euro per jaar, zodat we bedrijven willen stimuleren om het peterschap van een kind op te nemen”, aldus Coeman.

Naast een midzomerrun in Brugge en een nieuwjaarsconcert begin 2018, wordt de 30e verjaardag gevierd op 8 juni in het Lauretum in Jabbeke, waar de twee grootste ambassadeurs – Hugo Broos en Imke Courtois -, ex-Duivels, ondernemers en prominenten present zullen tekenen en bieden op gesigneerde shirts van Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, José Izquierdo en Timmy Simons, de oudste Belgische international. Het project wordt nog altijd ondersteund door de KBVB en de Pro League, maar de huidige generatie Rode Duivels is (nog) niet financieel betrokken. D’Hooghe: “Dat komt misschien nog, want uiteindelijk luidt de officiële naam nog altijd Acción Casa Hogar – Diablos Rojos.”

Meer info op www.casahogar.be

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content