De Europese Voetbalbond UEFA heeft ingestemd met de oprichting van de Nations League. Dat wordt vanaf 2018 een derde groot toernooi voor Europese landen, naast het Europees en het Wereldkampioenschap.

De Nations League kreeg op een UEFA-congres in de Kazachse hoofdstad Astana unaniem groen licht van alle 54 voetbalbonden.

'Dit is een grote stap voor nationale ploegen in Europa en we hopen dat de fans dit nieuwe format zullen steunen', zei voorzitter Wolfgang Niersbach van het 'National Teams Competition Committee'.

Vervangen

De gloednieuwe landencompetitie gaat na het WK van 2018 van start en zal de meeste klassieke oefeninterlands vervangen.

De UEFA Nations League en de EK-kwalificatiewedstrijden zullen met mekaar verbonden worden. Dankzij de nieuwe competitie komen er vier extra kansen op kwalificatie voor het EK van 2020, naast de twintig landen die zich via de klassieke voorronde kunnen plaatsen.

Vier divisies met vier poules

De verdere invulling van de nieuwe competitie gebeurt later, maar vast staat al dat de 54 landen in vier grote divisies verdeeld zullen worden (volgens coëfficiënt) en dat elke divisie vier poules van drie of vier teams krijgt. Er is ook ruimte voor promotie en degradatie.

Elk land speelt vier tot zes wedstrijden tussen september en november 2018. Elke divisie zal dan op een 'final four'-competitie uitdraaien tussen de winnaars van elke poule. Die start in 2019. De play-offs voor het EK worden in maart 2020 gespeeld.

Competitief

Nationale ploegen spelen dus zowel om de titel/promotie/degradatie in de Nations League en zullen zich voor het EK trachten te plaatsen.

De mogelijkheid tot kwalificatie voor het EK is bedoeld om de Nations League competitief te maken. (Belga/KVDA)

De Europese Voetbalbond UEFA heeft ingestemd met de oprichting van de Nations League. Dat wordt vanaf 2018 een derde groot toernooi voor Europese landen, naast het Europees en het Wereldkampioenschap. De Nations League kreeg op een UEFA-congres in de Kazachse hoofdstad Astana unaniem groen licht van alle 54 voetbalbonden. 'Dit is een grote stap voor nationale ploegen in Europa en we hopen dat de fans dit nieuwe format zullen steunen', zei voorzitter Wolfgang Niersbach van het 'National Teams Competition Committee'. Vervangen De gloednieuwe landencompetitie gaat na het WK van 2018 van start en zal de meeste klassieke oefeninterlands vervangen. De UEFA Nations League en de EK-kwalificatiewedstrijden zullen met mekaar verbonden worden. Dankzij de nieuwe competitie komen er vier extra kansen op kwalificatie voor het EK van 2020, naast de twintig landen die zich via de klassieke voorronde kunnen plaatsen. Vier divisies met vier poules De verdere invulling van de nieuwe competitie gebeurt later, maar vast staat al dat de 54 landen in vier grote divisies verdeeld zullen worden (volgens coëfficiënt) en dat elke divisie vier poules van drie of vier teams krijgt. Er is ook ruimte voor promotie en degradatie. Elk land speelt vier tot zes wedstrijden tussen september en november 2018. Elke divisie zal dan op een 'final four'-competitie uitdraaien tussen de winnaars van elke poule. Die start in 2019. De play-offs voor het EK worden in maart 2020 gespeeld. Competitief Nationale ploegen spelen dus zowel om de titel/promotie/degradatie in de Nations League en zullen zich voor het EK trachten te plaatsen. De mogelijkheid tot kwalificatie voor het EK is bedoeld om de Nations League competitief te maken. (Belga/KVDA)