UEFA verbiedt Allianz Arena in regenboogkleuren, stad München versiert andere gebouwen dan maar

© koen bauters

De Allianz Arena in München zal woensdag voor het laatste groepsduel van Duitsland op het EK voetbal tegen Hongarije niet in regenboogkleuren verlicht worden. De UEFA wees dinsdag een verzoek van de stad München af, omdat het om een politieke boodschap gaat. De regenboogkleuren zijn een symbool voor diversiteit en tolerantie.

De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena in regenboogkleuren laten oplichten als vorm van protest tegen de onlangs in Hongarije aangenomen wet waarin staat dat het verboden wordt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ bij jongeren onder achttien jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op onder meer de vrijheid van meningsuiting.

De Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijarto, noemde het voorstel om de Allianz Arena te verlichten in regenboogkleuren maandag ‘gevaarlijk’. ‘Het is extreem schadelijk en gevaarlijk om sport en politiek te vermengen’, aldus Szijjarto. ‘De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en de Duitsers weten dat beter dan wie ook’, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het Duitse naziverleden.

Het stadion in München droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren. Tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije zullen andere Duitse stadions, onder meer in Frankfurt en Keulen, wel in regenboogkleuren verlicht worden. De Duitse doelman en aanvoerder Manuel Neuer mag van de UEFA tijdens het duel wel een regenboogband dragen.

Andere gebouwen in regenboogkleuren

Als reactie op het ‘beschamende’ verbod van de UEFA, besliste de burgemeester van München Dieter Reiter om andere gebouwen in de stad te versieren. ‘Wij zullen ons in München op geen enkele manier laten beletten om een duidelijk signaal naar Hongarije en de wereld te sturen als het gaat over discriminatie van LGBTQI-mensen’, aldus burgemeester Dieter Reiter. Hij vertelde dat onder meer het stadhuis, een toren en een molen in het buurt van het stadion versierd zullen worden met regenboogvlaggen.

En ook de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth liet intussen van zich horen. Hij roept supporters op regenboogvlaggen mee te nemen naar de EK-wedstrijd van Duitsland tegen Hongarije. Zo kunnen ze toch opkomen voor de homogemeenschap.

Het besluit van de Europese voetbalbond om het plan van het Münchense stadsbestuur te verbieden stemt Roth ‘bitter’, al had hij niet anders verwacht. ‘Dan moeten de supporters zelf in de arena maar regenboogvlaggen laten zien”, zei hij. ‘En een voorbeeld stellen voor diversiteit en solidariteit met LGBTQI in Hongarije en overal in Europa.’

Ook Hongarije zelf reageerde al op het verbod van de UEFA. ‘Godzijdank hebben de leiders van het Europese voetbal gezond verstand getoond door niet mee te doen aan wat politieke provocatie tegen Hongarije zou zijn geweest’, vertelede Peter Szijjarto, Hongaars minister van Buitenlandse Zaken.

Partner Content