Uruguay voorbij Europees kampioen Portugal naar kwartfinales

Uruguay heeft zich zaterdagavond in Sochi voor de kwartfinales van het WK voetbal geplaatst. Het Zuid-Amerikaanse land deed dat door Europees kampioen Portugal met 2-1 te verslaan.

Bij de rust stonden de Uruguayanen 1-0 voor. Edinson Cavani nam beide Uruguayaanse doelpunten voor zijn rekening. Tussendoor scoorde Pepe (55e) de 1-1.

‘Het is op wilskracht dat mijn spelers de wedstrijd gewonnen hebben. Dit soort voetbal wil ik zien’, verklaarde de Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez na de 2-1 zege tegen Portugal.

‘Het was een moeilijke partij. Portugal had het balbezit en drukte ons vaak op onze eigen helft. Meer balbezit en dichter bij hun doel spelen, was beter geweest, maar mentaal is mijn team ijzersterk.’

‘Ik ben trots op de collectieve prestatie. We hebben een wereldspeler als Cristiano Ronaldo goed uit de wedstrijd kunnen houden. Dat was extreem moeilijk en dat zal met de Franse aanvallers niet anders zijn. De uitzonderlijke snelheid van Griezmann en Mbappé is de sterkte van het Franse elftal. Als we hen de ruimte geven, wordt het moeilijk. We gaan er alles aan doen wat we kunnen en ons geloof in ons kunnen in groot. We hebben ons geen bepaald doel vooropgesteld, maar zijn wel naar hier gekomen met het idee om zeven wedstrijden te spelen (tot en met de finale). Kijken of dat lukt.’

Edinson Cavani scoorde beide doelpunten voor Uruguay, maar moest een kwartier voor tijd met een blessure aan de linkerkuit naar de kant. ‘Hij voelde een lichte steek. Natuurlijk ben ik ongerust, maar we hebben nog geen enkele indicatie over hoe ernstig het is.’

In de kwartfinales staat Uruguay vrijdag 6 juli in Nizhny Novgorod tegenover Frankrijk, dat Argentinië met 4-3 uitschakelde.