"We moeten weer normaal doen", ontvouwt Van Praag zijn plannen. "Er moet een enorme bezuinigingsslag komen. Ik geef maar één van vele voorbeelden: vorig jaar heeft de FIFA twintig miljoen euro besteed aan een Hollywoodfilm. Dat is geld van ons, van de bonden. Onder mijn leiding is dat ondenkbaar. Tenzij met de toestemming van alle bonden."

"Er moet een cultuuromslag komen bij de FIFA. Heel veel mensen die er nu werkzaam zijn, zullen moeten kiezen: zich aansluiten bij de nieuwe cultuur of opstappen. Het personeelsbestand moet overigens hoe dan ook behoorlijk naar beneden. De FIFA moet leniger worden en dat betekent onpopulaire maatregelen nemen."

Minder dure hotels

Gedaan met first class-vluchten en kamers in het Copacabana Palace? "Het moet soberder", beaamt de Nederlander. "Ik zal een voorbeeld geven. De voorbije weken ben ik vanwege de algemene bondsvergadering twee keer naar Paraguay en terug geweest. Telkens achttien uur vliegen. Als je een lange vlucht hebt en je moet de dag nadien meteen aan het werk, vind ik het verantwoord dat je businessclass vliegt. Maar op de vlucht van Asunción naar São Paulo zat ik gewoon op rij 20 in economy. Ook wat hotels betreft kan het best een streepje minder. Doen we al bij de UEFA al en is best comfortabel. Zoals nu is het overdreven. Dat is niet meer van deze tijd."

Onemanshow

"Het allerbelangrijkste is het openbaar maken van de geldstromen", vindt de kandidaatvoorzitter. Er zal op een ingrijpende manier in de kosten gesneden moeten worden, zodat we meer projecten kunnen ondersteunen en tegelijk meer geld naar de verschillende bonden kunnen distribueren. We hebben pas een bonus gekregen. Waarom bedraagt die 750.000 euro per land? Een half miljoen meer dan normaal. Waarom een half miljoen? Waarom geen 400.000 of 800.000 euro? Dat wordt ons niet verteld."

"Ik wil bij alles de voorzitters van de confederaties betrekken. Het kan niet langer een onemanshow zijn, zoals nu. Ik heb in mijn programma een presidents' board voorzien. Er ligt veel te veel macht in de handen van één persoon. De presidenten van de confederaties moeten vijf keer per jaar samenkomen om de belangrijke beslissingen gezamenlijk te nemen."

(François Colin)

"We moeten weer normaal doen", ontvouwt Van Praag zijn plannen. "Er moet een enorme bezuinigingsslag komen. Ik geef maar één van vele voorbeelden: vorig jaar heeft de FIFA twintig miljoen euro besteed aan een Hollywoodfilm. Dat is geld van ons, van de bonden. Onder mijn leiding is dat ondenkbaar. Tenzij met de toestemming van alle bonden.""Er moet een cultuuromslag komen bij de FIFA. Heel veel mensen die er nu werkzaam zijn, zullen moeten kiezen: zich aansluiten bij de nieuwe cultuur of opstappen. Het personeelsbestand moet overigens hoe dan ook behoorlijk naar beneden. De FIFA moet leniger worden en dat betekent onpopulaire maatregelen nemen."Minder dure hotelsGedaan met first class-vluchten en kamers in het Copacabana Palace? "Het moet soberder", beaamt de Nederlander. "Ik zal een voorbeeld geven. De voorbije weken ben ik vanwege de algemene bondsvergadering twee keer naar Paraguay en terug geweest. Telkens achttien uur vliegen. Als je een lange vlucht hebt en je moet de dag nadien meteen aan het werk, vind ik het verantwoord dat je businessclass vliegt. Maar op de vlucht van Asunción naar São Paulo zat ik gewoon op rij 20 in economy. Ook wat hotels betreft kan het best een streepje minder. Doen we al bij de UEFA al en is best comfortabel. Zoals nu is het overdreven. Dat is niet meer van deze tijd."Onemanshow"Het allerbelangrijkste is het openbaar maken van de geldstromen", vindt de kandidaatvoorzitter. Er zal op een ingrijpende manier in de kosten gesneden moeten worden, zodat we meer projecten kunnen ondersteunen en tegelijk meer geld naar de verschillende bonden kunnen distribueren. We hebben pas een bonus gekregen. Waarom bedraagt die 750.000 euro per land? Een half miljoen meer dan normaal. Waarom een half miljoen? Waarom geen 400.000 of 800.000 euro? Dat wordt ons niet verteld.""Ik wil bij alles de voorzitters van de confederaties betrekken. Het kan niet langer een onemanshow zijn, zoals nu. Ik heb in mijn programma een presidents' board voorzien. Er ligt veel te veel macht in de handen van één persoon. De presidenten van de confederaties moeten vijf keer per jaar samenkomen om de belangrijke beslissingen gezamenlijk te nemen."(François Colin)