Sport/Voetbalmagazine trok naar Abu Dhabi voor een openhartige babbel met Frank Vercauteren. Hier alvast een voorsmaakje. Het hele interview leest u deze woensdag in ons magazine. S/VM: De timing van je vertrek was velen een doorn in het oog. RC Genk stond net voor een dubbele confrontatie met Maccabi Haifa waarin het zich kon plaatsen voor de Champions League. Waarom was je niet al in het tussenseizoen vertrokken zodat de rust rond de ploeg niet was verstoord?

Frank Vercauteren: "Omdat Al Jazira me na dat oriënterende gesprek had gebeld om te zeggen dat ze voor iemand anders kozen. Voor een Argentijn. Tot die man terwijl hij in Buenos Aires op het punt staat het vliegtuig naar Abu Dhabi te nemen, telefoon krijgt met een aanbieding van de Argentijnse nationale ploeg en van gedacht verandert. Is dat mijn fout? Neen, toch? Als dat telefoontje een uur later gebeurt, hangt die Argentijn in de lucht en wordt er hier nooit nog over mij gesproken."

S/VM: Heb je al eens geprobeerd de verontwaardiging als een compliment te zien? Misschien stoorde het velen juist omdat van jou nog het beeld van een eerlijke en loyale trainer bestaat die niet van de ene op de andere dag een club in de steek laat.

"Behalve als er iets is gebeurd wat níét eerlijk is, en níét loyaal."

S/VM: Jij hebt mensen ontgoocheld, maar mensen hebben ook jou ontgoocheld?

"Ik wil niet over personen praten, maar er is wel iets misgelopen, ja."

S/VM: Stel dat alles volgens plan was verlopen: hoe zou het dan zijn gegaan?

"Dat kan ik nu niet zeggen. Toen Al Jazira zich opnieuw meldde, ben ik naar Genk gestapt en heb ik gezegd: 'Dit is de situatie, wat doen we ermee?' Wat er ook gezegd en geschreven is: ik had nog níét getekend bij Al Jazira."

S/VM: Zou je op hetzelfde moment zijn vertrokken?

"Neen, pas na de return tegen Maccabi. We zouden het rustig hebben kunnen houden en het dan samen bekendmaken."

S/VM: Waarom moest het plots sneller, na de heenwedstrijd al? "Omdat de situatie zo ongezond was geworden op Genk dat doorgaan onmogelijk was. Ik kon niet meer werken de laatste dagen. Wel met de spelers, maar niet met bepaalde andere mensen. Het was niet meer te doen."

S/VM: Eiste Al Jazira je op?

"Dat ook, maar dat had ik wel kunnen regelen. Die Argentijn had zijn contract getekend, maar is nooit afgekomen. Ze hadden geen zin om opnieuw zoiets mee te maken. Ze vreesden dat als ik te lang in België zou blijven, Genk mij zou proberen om te praten en ik me zou bedenken. Ik had daar begrip voor, maar goed, dat had ik kunnen oplossen. Uiteindelijk heb ik 's nachts zelf de beslissing genomen om weg te gaan. Omdat er iets was gebeurd. Meer kan ik er niet over kwijt." (JH)

Sport/Voetbalmagazine trok naar Abu Dhabi voor een openhartige babbel met Frank Vercauteren. Hier alvast een voorsmaakje. Het hele interview leest u deze woensdag in ons magazine. S/VM: De timing van je vertrek was velen een doorn in het oog. RC Genk stond net voor een dubbele confrontatie met Maccabi Haifa waarin het zich kon plaatsen voor de Champions League. Waarom was je niet al in het tussenseizoen vertrokken zodat de rust rond de ploeg niet was verstoord?Frank Vercauteren: "Omdat Al Jazira me na dat oriënterende gesprek had gebeld om te zeggen dat ze voor iemand anders kozen. Voor een Argentijn. Tot die man terwijl hij in Buenos Aires op het punt staat het vliegtuig naar Abu Dhabi te nemen, telefoon krijgt met een aanbieding van de Argentijnse nationale ploeg en van gedacht verandert. Is dat mijn fout? Neen, toch? Als dat telefoontje een uur later gebeurt, hangt die Argentijn in de lucht en wordt er hier nooit nog over mij gesproken." S/VM: Heb je al eens geprobeerd de verontwaardiging als een compliment te zien? Misschien stoorde het velen juist omdat van jou nog het beeld van een eerlijke en loyale trainer bestaat die niet van de ene op de andere dag een club in de steek laat. "Behalve als er iets is gebeurd wat níét eerlijk is, en níét loyaal." S/VM: Jij hebt mensen ontgoocheld, maar mensen hebben ook jou ontgoocheld? "Ik wil niet over personen praten, maar er is wel iets misgelopen, ja." S/VM: Stel dat alles volgens plan was verlopen: hoe zou het dan zijn gegaan? "Dat kan ik nu niet zeggen. Toen Al Jazira zich opnieuw meldde, ben ik naar Genk gestapt en heb ik gezegd: 'Dit is de situatie, wat doen we ermee?' Wat er ook gezegd en geschreven is: ik had nog níét getekend bij Al Jazira." S/VM: Zou je op hetzelfde moment zijn vertrokken? "Neen, pas na de return tegen Maccabi. We zouden het rustig hebben kunnen houden en het dan samen bekendmaken." S/VM: Waarom moest het plots sneller, na de heenwedstrijd al? "Omdat de situatie zo ongezond was geworden op Genk dat doorgaan onmogelijk was. Ik kon niet meer werken de laatste dagen. Wel met de spelers, maar niet met bepaalde andere mensen. Het was niet meer te doen." S/VM: Eiste Al Jazira je op? "Dat ook, maar dat had ik wel kunnen regelen. Die Argentijn had zijn contract getekend, maar is nooit afgekomen. Ze hadden geen zin om opnieuw zoiets mee te maken. Ze vreesden dat als ik te lang in België zou blijven, Genk mij zou proberen om te praten en ik me zou bedenken. Ik had daar begrip voor, maar goed, dat had ik kunnen oplossen. Uiteindelijk heb ik 's nachts zelf de beslissing genomen om weg te gaan. Omdat er iets was gebeurd. Meer kan ik er niet over kwijt." (JH)