Verdedigend Brugge strandt in Oekraïne

Een verdedigend spelend Club Brugge kon niet doorstoten naar de halve finales van de Europa League. In de Oekraïense hoofdstad Kiev verloor Club met 1-0 van Dnipro Dnipropetrovsk. Dries Mertens was met Napoli wel aan het feest.

Club Brugge was na de knappe reeks van zestien ongeslagen Europa League-wedstrijden en de competitiezege tegen Anderlecht met heel wat vertrouwen naar Kiev afgezakt. Blauw-zwart begon aardig aan de wedstrijd, maar liet het initiatief al snel aan Dnipro. Beide ploegen hadden na de 0-0 heenwedstrijd een doelpunt nodig om de kwalificatie af te dwingen. Het vermijden van een mogelijk dodelijke tegentreffer bleek voor de pauze echter belangrijker.

De thuisploeg dwong wel enkele kansen af. De beste kans was voor Seleznyov na een assist van woelwater Yevhen Konoplyanka, zijn kopbal ging nipt naast de kooi van Mathew Ryan. Blauw-zwart miste duidelijk de creativiteit van Victor Vazquez, de Spanjaard was wegens liesproblemen op de bank begonnen, en kon de flankspelers José Izquierdo en Nikola Storm niet bereiken.

Eén richting

Na de pauze vuurde Dnipro twee waarschuwingsschoten af. Seleznyov ging alleen op Ryan af en scoorde ook, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Even later hield Ryan oog in oog met Konoplyanka met een ultieme reflex de meubelen recht voor de Bruggelingen. De Belgische competitieleider kreunde onder de Oekraïense druk. Na de inbreng van Obbi Oulare herstelden de West-Vlamingen het evenwicht en staken ze toch wat meer de neus aan het venster. Het leek alsof de Oekraïners erop aan het wachten waren, want Dnipro sloeg meteen toe bij een loepzuivere counter, haarfijn in doel gekruld door invaller Yevhen Shakhov (1-0). Club-coach Michel Preud’homme zette nog alles op alles en bracht Vazquez en Tuur Dierckx in, maar ook zij konden niets forceren tegen de stugge Oekraïners.

Blauw-zwart kan zich nu volledig op de strijd om de landstitel in Play-off I concentreren. Daarin wacht de competitieleider zondag de lastige verplaatsing naar eerste achtervolger AA Gent.

Dries Mertens

Na de 1-4 pandoering in de heenmatch moest het Duitse Wolfsburg – zonder de geblesseerde Kevin De Bruyne – in Napels het onderste uit de kan proberen te halen. Het was echter Napels, met Dries Mertens in de basis, dat de voorsprong uitdiepte. In minuut 50 opende José Callejon de score en een kwartier later tekende Mertens voor de 2-0. Timm Klose (71e) en Ivan Perisic (73e) konden nog gelijkmaken voor Wolfsburg.

Dankzij de late 1-1 gelijkmaker in de heenmatch bij het Oekraïense Dinamo Kiev kon het Italiaanse Fiorentina thuis met een voordeel starten. Mario Gomez maakte na 43 minuten de 1-0. Op dat moment had Lens bij Dinamo al rood gekregen (40e, tweede geel). Juan Vargas dikte diep in blessuretijd nog aan tot 2-0.

Carlos Bacca had het Spaanse Sevilla vorige week tegen het Russische Zenit nog aan een onverwachte zege geholpen, door in te vallen en de 0-1-achterstand met een doelpunt te helpen ombuigen. In Rusland werd de ex-spits van Club Brugge opnieuw de held, door in minuut 6 de 0-1 binnen te schieten op strafschop. De titelverdedigers in deze Europa League zagen drie minuten na rust evenwel hoe José Rondon gelijkmaakte voor Zenit. Hulk zette de Russen vervolgens op voorsprong (72e), maar Kevin Gameiro voorkwam vijf minuten voor tijd verlengingen.