Verdienstelijk Gent verliest bij Zenit: 2-1

Gent speelde goed mee in zijn tweede partij in de Champions League. Maar de individuele klasse van Hulk bezorgde Zenit Sint-Petersburg de zege. Elders leden Engelse clubs opnieuw nederlagen en maakte Lewandowski weer drie goals.

Zenit toonde zich van bij de start gevaarlijk. Sels pakte uit met een goede zweefduik om de geplaatste vrije trap van Hulk (4.) uit zijn doel te houden. Een minuut later trapte Axel Witsel, samen met Nicolas Lombaerts in de basis bij de Russische landskampioen, van dichtbij hoog over. In de tiende minuut kopte Danny van dichtbij naar doel, maar met een ultieme reflex hield Sels zijn netten schoon.

AA Gent kwam nadien beter in de wedstrijd, maar haalde opgelucht adem toen Artem Dzyuba (18.) van dichtbij naast trapte.

Zeventien minuten later was het dan toch raak voor de thuisploeg. Hulk zette Rafinha opzij en vond Dzyuba in de zestien. De Russische spits van 1m94 kopte het leer overhoeks binnen: 1-0. Ondanks meer balbezit, slaagde AA Gent er niet in om Zenit-doelman Kerzhakov in de eerste helft echt aan het werk te zetten.

Klasseflits

Ook in de tweede helft vond de Belgische landskampioen geen gaatje in de Russische muur, maar toen Zenit balverlies leed op de eigen helft, kon Sven Kums met het leer oprukken. De draaischijf van AA Gent zag Thomas Matton aan de tweede paal inlopen en bediende zijn ploegmaat met een bal op maat. Matton (56.) nam de voorzet in een tijd op de slof en trapte beheerst de gelijkmaker voorbij Kerzhakov. Vijf minuten later moest Lombaerts naar de kant met een blessure. De Rode Duivel kwam na een duel met Depoitre neer en bezeerde daarbij zijn enkel.

Zenit kwam er nog zelden uit en moest rekenen op een klasseflits van Hulk. De Braziliaanse sterspeler trok zijn motor op gang, hield drie Gent-spelers aan de praat en vond de vrijstaande Oleg Shatov op links. Met een stifter over Sels zette de Rus de 2-1 op het scorebord. De Buffalo’s bleven niet bij de pakken zitten, maar Depoitre, Matton en Neto lieten de kansen liggen. Aan de overzijde liet ook Shatov na de wedstrijd dood te maken. In de slotminuten stond Gent-doelman Sels pal op een kanonskogel van Hulk om een ergere score te voorkomen.

In de andere wedstrijd in groep H ging Valencia met 0-1 winnen bij Olympigue Lyon. Feghouli (42.) maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Zenit Sint-Petersburg is met 6 op 6 de groepsleider, Valencia is tweede met 3 punten. Gent en Lyon, die elkaar in balans hielden in hun eerste groepswedstrijd (1-1) tellen elk 1 punt.

Lewandowski opnieuw aan het kanon

AS Roma, de club van Radja Nainggolan, verloor in groep E bij het Wit-Russische BATE Borisov. Het werd 3-2. Roma heeft 1 punt op 6.

In de andere poulewedstrijd won Barcelona, zonder de geblesseerde Messi, met 2-1 van Bayer Leverkusen. Na een treffer van Papadopoulos leken de Duitsers lange tijd op weg naar een stunt in Camp Nou, maar in drie dolle minuten trokken Sergi Roberto (80.) en Suarez (82.) de driepunter toch over de streep. Barça is leider in groep E met 4 punten. Leverkusen heeft net als Borisov drie punten.

Chelsea heeft niet kunnen winnen op bezoek bij de Portugese vicekampioen Porto. De Londenaars trokken zonder de geblesseerde doelman Thibaut Courtois aan het kortste eind: 2-1. Ook het inbrengen van Eden Hazard (62.) veranderde niets meer aan de score. In het tweede duel in groep G versloeg Dinamo Kiev het Israëlische Maccabi Tel Aviv met 0-2, waardoor de Oekraïense landskampioen samen met Porto (4 punten) aan de leiding gaat in poule G. Chelsea telt 3 eenheden en Maccabi is zonder punt hekkensluiter.

In groep F heeft Bayern München zijn supporters in de Allianz Arena verwend met een ruime zege tegen Dinamo Zagreb. Dankzij doelpunten van Douglas Costa (13.), Götze (25.) en drie treffers van Lewandowski (21., 28. en 55.), die daarmee tien doelpunten maakte in drie opeenvolgende wedstrijden voor Bayern, ging de bezoeker uit Kroatië met 5-0 voor de bijl. Arsenal leed in eigen huis een 2-3 nederlaag tegen het Griekse Olympiakos. De Londenaars hadden het betere van het spel, maar een blunder van Arsenal-doelman Ospina en een dodelijk efficiënt Olympiakos nekten hen. Bayern München is met 6 op 6 de duidelijke leider in groep F. Olympiakos en Zagreb hebben beide 3 punten, Arsenal is puntenloos laatst.