Rechter Juan Pedro Damiani werkt sinds 2012 voor de Ethische Commissie van de FIFA, die corruptie juist moet bestrijden. Maar volgens uitgelekte documenten werkt Damiani ook voor zeven bedrijven van Eugenio Figueredo, de oud-vicevoorzitter van de FIFA die sinds mei vorig jaar vastzit en is aangeklaagd voor fraude en witwaspraktijken. Ook twee andere mannen die betrokken zijn bij de fraudezaak, hebben banden met Damiani.

Belastingontwijking

Ook andere figuren uit de voetbalwereld doken op in de documenten. Zo zou de Fransman Jérome Valcke, de vroegere secretaris-generaal van de FIFA die midden januari ontslagen werd omdat hij verdacht werd van het doorverkopen van tickets voor het WK van 2014, eigenaar zijn van een schermbedrijf op de Britse Maagdeneilanden. Dat bedrijf zou hij in 2013 hebben opgericht om een jacht te kopen dat geregistreerd staat op de Kaaimaneilanden.

Daarnaast wordt de vroegere Europees kampioen en ex-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Michel Platini geciteerd. Die laatste werd in februari voor 6 maanden geschorst vanwege een twijfelachtige betaling van 2 miljoen dollar, en zou vanaf 2007, het jaar dat hij UEFA-voorzitter werd, gebruik hebben gemaakt van de diensten van Mossack Fonseca, om een bedrijf te leiden dat gevestigd is in Panama.

En ook de vijfvoudige winnaar van de Gouden Bal van de FIFA, Lionel Messi, is opgenomen in de documenten. Hij werd er eerder al van verdacht verschillende miljoenen euro's aan inkomsten niet te hebben aangegeven in Spanje, en zou nu ook betrokken zijn bij vennootschappen die gesitueerd zijn in Belize, Uruguay en Panama. (Belga)

Wat zijn de Panama Papers? Lees er alles over

Rechter Juan Pedro Damiani werkt sinds 2012 voor de Ethische Commissie van de FIFA, die corruptie juist moet bestrijden. Maar volgens uitgelekte documenten werkt Damiani ook voor zeven bedrijven van Eugenio Figueredo, de oud-vicevoorzitter van de FIFA die sinds mei vorig jaar vastzit en is aangeklaagd voor fraude en witwaspraktijken. Ook twee andere mannen die betrokken zijn bij de fraudezaak, hebben banden met Damiani. Ook andere figuren uit de voetbalwereld doken op in de documenten. Zo zou de Fransman Jérome Valcke, de vroegere secretaris-generaal van de FIFA die midden januari ontslagen werd omdat hij verdacht werd van het doorverkopen van tickets voor het WK van 2014, eigenaar zijn van een schermbedrijf op de Britse Maagdeneilanden. Dat bedrijf zou hij in 2013 hebben opgericht om een jacht te kopen dat geregistreerd staat op de Kaaimaneilanden. Daarnaast wordt de vroegere Europees kampioen en ex-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Michel Platini geciteerd. Die laatste werd in februari voor 6 maanden geschorst vanwege een twijfelachtige betaling van 2 miljoen dollar, en zou vanaf 2007, het jaar dat hij UEFA-voorzitter werd, gebruik hebben gemaakt van de diensten van Mossack Fonseca, om een bedrijf te leiden dat gevestigd is in Panama. En ook de vijfvoudige winnaar van de Gouden Bal van de FIFA, Lionel Messi, is opgenomen in de documenten. Hij werd er eerder al van verdacht verschillende miljoenen euro's aan inkomsten niet te hebben aangegeven in Spanje, en zou nu ook betrokken zijn bij vennootschappen die gesitueerd zijn in Belize, Uruguay en Panama. (Belga)Wat zijn de Panama Papers? Lees er alles over