Virgil van Dijk verdient Gouden Bal volgens onze redactie

© Belga Image

Vanavond wordt de meest prestigieuze trofee van het jaar uitgereikt: de Gouden Bal. De redactie van Sport/Voetbalmagazine maakte alvast haar top drie.

Waar het vanavond om draait? Prestige. Waarom u vanavond moet kijken? Niet Messi of Cristiano is de topfavoriet, wel een Nederlandse verdediger. Dertien jaar na Fabio Cannavaro, de enige die als verdediger de prijs won, kan Virgil van Dijk zijn eerste Gouden Bal in de lucht steken. De kans is groot dat de Nederlander het wordt, hij werd namelijk ook al UEFA Speler van het Jaar.

De onvermijdelijke Messi won ook al een prijs, die van de FIFA Best Awards. En wie weet komt een outsider als Robert Lewandowski nog dicht bij de oppergaai. Onze journalisten gaven alvast hun top drie van het jaar.

Tonnen présence

Matthias Stockmans zet Virgil van Dijk op één: ‘Sinds hij op Anfield neerstreek, doet Liverpool weer mee voor de prijzen. Vorig jaar wonnen ze de Champions League. Dit seizoen moet de Premier League eraan geloven. Tonnen présence, ongelooflijke duelkracht, goeie voeten en geregeld goed voor een doelpunt. Van Dijk is dé topverdediger van het moderne voetbal.

‘Robert Lewandowski staat op twee. Hij is een garantie op goals. Dit seizoen maakte hij er al 27 in 21 wedstrijden, maar ook vorig seizoen was hij goed voor 40 treffers in 47 matchen. Door de dominantie van Cristiano Ronaldo en Messi altijd wat op de achtergrond gebleven, maar nu wordt het toch eens tijd hem in de schijnwerpers te plaatsen.

‘En dan op de derde plaats Lionel Messi. Tja, gewoon één woord: GOAT.’

Boegbeeld

Chris Tetaert: ‘Ook bij mij staat Virgil van Dijk op de eerste plaats. Hij is gewoonweg het boegbeeld en slot op de verdediging van Liverpool. Vergeet vooral niet dat het in de Champions League usual suspects Real Madrid en Barcelona van een zoveelste titel hield.

‘Op plaats twee dan maar Lionel Messi. Wie anders? Een flop als international bij Argentinië, maar o zo onmisbaar bij Barcelona in zijn ondertussen al tiende seizoen bij de blaugrana. Bovendien leidde hij de ploeg toch ook maar weer naar de halve finale van de Champions League.

‘Tot slot nog een Nederlander, Frenkie de Jong. Motor op middenveld van Ajax en dé grootste voetbalverrassing van 2019. Ondertussen zit ook hij bij Barcelona, geen vanzelfsprekende stap voor een gast van 22 jaar. Valt in zijn eerste maanden zeker niet door de mand.’

Illustere voorgangers

Frédéric Vanheule: ‘Virgil van Dijk op 1, natuurlijk. Het moet mogelijk zijn om op zijn 28ste als centrale verdediger en aanvoerder van Oranje in de voetsporen te treden van illustere voorgangers als Johan Cruijff, Ruud Gullit en Marco van Basten. Dit weekend demonstreerde hij nogmaals zijn toegevoegde waarde: scoren op stilstaande fases. Werd al Europees Speler van het Jaar, nu moet die Gouden Bal volgen.

‘Lionel Messi zal net niet die zesde Ballon d’Or binnenhalen. Hij won dan wel voor de zesde opeenvolgende keer La Liga, maar daar staan dan weer de onwaarschijnlijke uitschakeling in de halve finales van de Champions League en het verlies in de halve finales van de Copa América tegenover. Als hij zou winnen, dan komt hij wel boven Cristiano te staan met zijn zes trofeeën.

‘Op de derde plaats staat nog zo een balvirtuoos, Sadio Mané. Deze 27-jarige wervelwind blijft een man van bevliegingen, die door zijn onvoorspelbaarheid en onnavolgbaarheid voor elke rechterverdediger een constante kwelduivel vormt. Verhoogde onder Jürgen Klopp zijn efficiëntie voor doel (22 goals in 36 duels) en handelt veel collectiever. Verloor met Senegal wel de finale van de Afrika Cup van Algerije.’

Het fenomeen Lewandowski

Steve Van Herpe: ‘Mijn voetballer van het jaar? Robert Lewandowski. De Poolse spits heeft voorlopig in 2019 méér goals gescoord dan eender wie. Hij is ook de voorlopige topschutter in deze editie van de Champions League met 10 goals na 5 wedstrijden. Op zijn 31e lijkt hij sterker dan ooit. Een fenomeen.

‘Op twee dan een van de stijlrijkste voetballers van zijn generatie, Frenkie de Jong. Hij beweegt zich zo gracieus over het veld dat je bijna een strijkorkest op de achtergrond hoort als hij de bal aan de voet heeft. Was essentieel voor het Champions Leaguesprookje van Ajax. Had nu wat moeite om zich aan te passen bij Barcelona, maar is ondertussen een vaste waarde geworden en zijn connectie met Messi wordt steeds beter.

‘Natuurlijk kan Messi niet ontbreken op dit podium. Ook dit seizoen weer bijna een eenmansteam. Een wereldkampioen als Antoine Griezmann degradeert tot een doorsneevoetballer naast het genie uit Argentinië.’

De top drie van de redactie:

1. Vrigil van Dijk

2. Lionel Messi

3. Robert Lewandowksi

De 30 genomineerden:

Virgil van Dijk, Mohamed Salah, Alisson Becker, Sadio Mane, Georginio Wijnaldum, Roberto Firmino, Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Kevin De Bruyne, Riyad Mahrez, Sergio Aguero, Bernardo Silva, Raheem Sterling (Manchester City), Lionel Messi, Antoine Griezmann, Marc-Andre ter Stegen, Frenkie de Jong (Barcelona), Karim Benzema, Eden Hazard (Real Madrid), Heung-min Son, Hugo Lloris (Tottenham), Donny van de Beek, Dusan Tadic (Ajax), Kylian Mbappe, Marquinhos (PSG), Joao Felix (Atletico Madrid), Kalidou Koulibaly (Napoli), Robert Lewandowski (Bayern Munich), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), Cristiano Ronaldo, Matthijs de Ligt (Juventus).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content