Vitesse kiest met Leonid Sloetski voor een atypische Rus

© BELGAIMAGE

Voormalig Russisch bondscoach Leonid Sloetski tekende voor twee jaar bij de club uit Arnhem.

Na de zomer begint de 46-jarige oud-doelman als opvolger van Henk Fraser bij Vitesse, want algemeen directeur Joost de Wit slaagde erin om de clubloze trainer met een tweejarige overeenkomst naar zijn club te loodsen.

Ongeveer een jaar geleden klonk het nog volkomen anders uit de mond van Leonid Sloetski, nadat hij elke dag heel trouw naar de Engelse les trok om zijn voetballoopbaan buiten eigen land verder te zetten. ‘Het nieuwste project van Roman Abramovitsj in Rusland, dat ben ik!’, zo zei hij toen heel gedreven en vol humor, omdat hij sinds zijn vertrek bij CKSA Moskou in december 2016 al een tijdje zonder werk zat.

Maar in juni vorig jaar gaf Sloetski wel zijn eerste persconferentie als manager van Hull City, met grapjes én in vloeiend Engels. Bovendien maakte hij indruk door zijn kennis over zijn eigen spelerskern en de Championship. Alleen duurde dat avontuur minder lang dan voorzien, want in december werd ‘in wederzijds overleg’ een einde gemaakt aan de samenwerking.

In de Eredivisie krijgt hij een nieuwe (buitenlandse) kans, dankzij Vitesse-eigenaar Alexander Tsjigirinski.

Sloetski werd in 1971 geboren in Wolgograd, de stad die lang bekend stond als Stalingrad. Een groot voetbaltalent was hij niet, maar vooral het einde van zijn actieve loopbaan baarde opzien. De pas negentienjarige goalie was in een boom geklommen om de kat van één van de buren te redden. Hij bekocht die actie met een nare val van zes meter hoog én een verbrijzelde knie.

In 2005 bezorgde Sloetski het inmiddels ter ziele gegane FK Moskou de vierde plek en een plaats in de bekerfinale met aanvallend voetbal. Nadat hij ook bij Krylja Sovetov Samara prima presteerde, vormde het toch een grote verrassing dat de coach in 2009 tekende bij topclub CSKA Moskou.

In zijn eerste jaar bereikte hij met de legerclub, na zeges op Besiktas en VfL Wolfsburg, meteen de knock-outfase van de CL. Later werd hij nog drie keer kampioen, veroverde hij nog tweemaal de beker en verkozen ze hem in eigen land op zeven jaar drie keer tot Trainer van het Jaar.

De laatste twee seizoenen bij CSKA combineerde hij met de opdracht van bondscoach. Sloetski werd de eerste Rus bij de nationale ploeg sinds 2006. Hij nam het over van Fabio Capello, won alles en plaatste zich voor het EK in Frankrijk van 2016. Een eindronde om snel te vergeten, door de rellen met fans én het gelukkig gesprokkelde puntje in extremis tegenover Engeland.

Een onsmakelijk antisemitisch spandoek, met zijn hoofd en een groot kruis erdoor, een paar maanden later in het eigen stadion maakten dat Sloetski zelf opstapte bij CSKA. Hij zou een atypische Rus zijn, die nu graag wil aantonen dat hij ook in Europa past als voetbalcoach.

Verwacht echter geen avontuurlijk spel, want Sloetski kiest het liefst voor een behoudende visie (en countervoetbal), met dezelfde spelers. Zijn grootste kracht: een echte peoplemanager, die spelers veel vertrouwen schenkt en zorgt voor een aangename werksfeer. Bij Vitesse verwachten ze alleszins van hem dat hij de traditionele topdrie (PSV, Ajax, Feyenoord), zoals AZ dit seizoen, kan belagen. Een stevige challenge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content