Voetbal in de VS: alleen voor blanken met geld

© GETTY IMAGES
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Verenigde Staten heeft samen met Canada en Mexico het WK 2026 binnengehaald, maar het voetbal bevindt er zich in een zorgwekkende crisis.

Exact één jaar geleden, op 10 oktober 2017, is het ongeloof in de Verenigde Staten groot. De nationale ploeg verloor toen met 2-1 van Trinidad en Tobago. Jawel: Trinidad en Tobago, een land met – ocharme – 1,3 miljoen inwoners. The Yanks eindigden vijfde in de CONCACAF-WK-kwalificatiegroep, na Mexico, Costa Rica, Panama en Honduras. De vierde plaats leverde nog een barragematch tegen Australië op, maar zelfs dat zat er dus niet in. Geen WK voor de Verenigde Staten, dat was al geleden van 1986. In de nasleep van het debacle namen keeper Tim Howard (39) en Clint Dempsey (35) afscheid van de nationale ploeg. Bondscoach Bruce Arena, die eerder in de campagne Jürgen Klinsmann was komen vervangen, hield de eer aan zichzelf en diende drie dagen later zijn ontslag in.

Een jaar na datum is er nog altijd geen nieuwe bondscoach. Dave Sarachan, destijds assistent van Bruce Arena, neemt de honneurs voorlopig waar. Ook dezer dagen draaft hij weer op wanneer de nationale ploeg oefenwedstrijden afhaspelt tegen Colombia (vrijdag) en Peru (woensdag). Toch lijkt Carlos Cordeiro, de bondsvoorzitter die in februari de verguisde Sunil Gulati opvolgde, niet gehaast. ‘We hebben geen specifieke deadline. We nemen geen coach in dienst voor de komende vier maanden, maar voor de komende vier jaar.’ De man die belast is met de aanstelling van een nieuwe bondscoach, is Ernie Stewart. De nu 49-jarige oud-middenvelder van VVV, Willem II en NAC werd op 1 augustus benoemd tot general manager van de voetbalbond, een functie die voorheen niet bestond. Hij hoopt tegen eind dit jaar de geschikte kandidaat gevonden te hebben.

Het probleem van het Amerikaanse voetbal situeert zich niet alleen aan de top bij de nationale ploeg, vooral aan de basis rammelt het. Een paar kranten trokken de beerput al open in de zomermaanden. De Los Angeles Times ging het verst met een artikel getiteld ‘ Here’s how screwed up the state of US Soccer is right now‘. De cijfers zijn alarmerend: de laatste drie jaar zakte het percentage 6- tot 12-jarigen dat regelmatig voetbalt met bijna 14 procent. Dat komt neer op zo’n 600.000 kinderen minder. Voetbal verliest veel meer beoefenaars dan andere sporten, baseball en basketbal worden zelfs populairder.

Het grootste pijnpunt is het kostenplaatje van jeugdvoetbal in de Verenigde Staten. Veel gezinnen kunnen het simpelweg niet meer betalen. Doelvrouw Hope Solo, ondertussen 37, trok aan de alarmbel: ‘Als ik vandaag een jong meisje zou zijn, zou mijn familie het zich niet meer kunnen veroorloven om me te laten voetballen. Daardoor worden zoveel gemeenschappen uitgesloten: de latino’s, de zwarten, het platteland en de ondervertegenwoordigde gemeenschappen. Voetbal is op dit moment een sport geworden voor rijke, blanke kinderen.’ Bondsvoorzitter Carlos Cordeiro wil het voetbal weer toegankelijker maken, maar de weg is nog lang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content