Voetbal in Qatar: om de twee dagen sterft een Nepalese bouwvakker

© REUTERS

Van januari tot midden november zijn in Qatar officieel 157 Nepalese bouwvakkers omgekomen die aan de infrastructuur voor de Wereldbeker 2022 werkten. Dat is om de twee dagen één sterfgeval. Volgens de krant The Guardian ligt het aantal doden wellicht nog hoger en zouden er 188 Nepalese slachtoffers zijn.

Naast Nepalezen werken er ook Indiërs, Bangladeshi en Sri Lankanen op de voetbalwerven. Als die worden meegerekend, aldus The Guardian, komt men “wellicht uit boven één dode per dag”.

Qatar had vorig jaar, toen ook uit een verslag van de Britse krant The Guardian duidelijk werd hoeveel levens de bouwwerken voor de controvsersiële Wereldbeker 2022 kostten, een onderzoek aangekondigd door DLA Piper. Toen dat onderzoek in mei werd afgerond had de overheid in Qatar beloofd de aanbevelingen in daden om te zetten.

Volgens mensenrechtenorganisaties is van dat laatste nog niet veel terechtgekomen.

Werknemers blijven lange dagen kloppen, in temperaturen die geregeld boven 50 graden stijgen.

‘Normale sterfte’

The Guardian vernam nu van de Nepalese overhead dat er tussen januari 2014 en midden November 157 Nepalezen die aan de voetbalinfrastructuur werkten om het leven zijn gekomen. 75 daarvan door hartaanvallen of hartstilstand, en 34 door ongevallen op de werkplaats. Dat zou, volgens The Guardian, een onderschatting kunnen zijn, want andere bronnen komen tot 188 overlijdens.

Een jaar eerder was het sterftecijfer voor dezelfde periode 168.

De hartaanvallen worden mensenrechtenorganisaties in verband gebracht me de lange werktijden in hoge temperaturen.

Volgens de krant argumenteren autoriteiten in Qatar, maar ook bijvoorbeeld de Indiase ambassade, dat soortgelijke cijfers van hartaanvallen ook in Nepal en India voorkomen. Er werken, over alle bouwprojecten heen, 400.000 Nepalezen in Qatar, op een totaal van 1,4 miljoen migranten.

DLA Piper had in mei aanbevolen onderzoek te verrichten naar de doodsoorzaken, maar of dat al is gebeurd is onduidelijk.

DLA Piper had ook gepleit voor een hervorming van het systeem, waarbij de patroon het paspoort van zijn arbeiders inhoudt, zodat ze niet kunnen vertrekken, en waarbij de behuizing dikwijls lamentabel is.

Qatar belooft hervormingen, maar volgens mensenrechtenorganisaties die The Guardian contacteerde treuzelt de regering hiermee.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content