De Uruguayaanse voetbalheld Aclides Edgardo Ghiggia is op 88-jarige leeftijd overleden in zijn thuisstad Las Piedras, zo maakte zijn familie bekend.

Wereldtitel

Ghiggia stierf aan de gevolgen van een hartaanval, precies 65 jaar nadat hij zich in de geschiedenisboeken had getrapt. Dat deed hij door op het WK van 1950 in Brazilië tegen het gastland te scoren en zijn land zo de wereldtitel te schenken.

Het WK van 1950 was het laatste waarin nog niet met rechtstreekse uitschakeling werd gewerkt. Brazilië had in de laatste poulematch tegen Uruguay genoeg aan een gelijkspel voor de titel, maar daar besliste Ghiggia anders over. Voor bijna 200.000 toeschouwers legde de winger in het mythische Maracanastadion in de 79e minuut de 2-1 eindstand vast. Daardoor ging de wereldtitel niet naar topfavoriet Brazilië maar naar het verrassende Uruguay.

'Frank Sinatra, de paus en ik'

De onverwachte nederlaag van de Goddelijke Kanaries kreeg de naam "Maracanazo" en wordt in Brazilië nog steeds beschouwd als een van de pijnlijkste verliesmatchen ooit. Ghiggia vertelde later met een boutade dat slechts drie mensen, "Frank Sinatra, de paus en ik", er ooit zijn in geslaagd Maracana helemaal stil te krijgen.

Na het WK waagde Ghiggia zijn kans in Europa. Hij voetbalde tussen 1953 en 1961 voor AS Roma en daarna nog een seizoen voor AC Milan. Ghiggia was de laatste overlevende van de twee selecties die het in 1950 tegen elkaar opnamen. (Belga/WB)

De Uruguayaanse voetbalheld Aclides Edgardo Ghiggia is op 88-jarige leeftijd overleden in zijn thuisstad Las Piedras, zo maakte zijn familie bekend. Ghiggia stierf aan de gevolgen van een hartaanval, precies 65 jaar nadat hij zich in de geschiedenisboeken had getrapt. Dat deed hij door op het WK van 1950 in Brazilië tegen het gastland te scoren en zijn land zo de wereldtitel te schenken. Het WK van 1950 was het laatste waarin nog niet met rechtstreekse uitschakeling werd gewerkt. Brazilië had in de laatste poulematch tegen Uruguay genoeg aan een gelijkspel voor de titel, maar daar besliste Ghiggia anders over. Voor bijna 200.000 toeschouwers legde de winger in het mythische Maracanastadion in de 79e minuut de 2-1 eindstand vast. Daardoor ging de wereldtitel niet naar topfavoriet Brazilië maar naar het verrassende Uruguay. De onverwachte nederlaag van de Goddelijke Kanaries kreeg de naam "Maracanazo" en wordt in Brazilië nog steeds beschouwd als een van de pijnlijkste verliesmatchen ooit. Ghiggia vertelde later met een boutade dat slechts drie mensen, "Frank Sinatra, de paus en ik", er ooit zijn in geslaagd Maracana helemaal stil te krijgen. Na het WK waagde Ghiggia zijn kans in Europa. Hij voetbalde tussen 1953 en 1961 voor AS Roma en daarna nog een seizoen voor AC Milan. Ghiggia was de laatste overlevende van de twee selecties die het in 1950 tegen elkaar opnamen. (Belga/WB)