Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerster van het ziekenhuis van Samaritano in Rio de Janeiro waar hij overleed. Havelange kampte langere tijd met long- en ademhalingsproblemen.

De Braziliaan met Belgische vader zag tijdens de Eerste Wereldoorlog het levenslicht met de naam Jean-Marie Faustin Goedefroid. Als zwemmer nam Havelange, zoon van een Belg, deel aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Dat deed hij nog eens over als waterpolospeler op de Spelen van 1952 in Helsinki. Hij was van 1956 tot 1974 de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en had een grote invloed op de toewijzing van het WK voetbal 2014 aan Brazilië en op die van de Olympische Spelen 2016 aan Rio de Janeiro.

Tussen 1974 en 1998 was hij voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, tot de Zwitser Sepp Blatter hem opvolgde. Hij was tot afgelopen december ruim 48 jaar lid van het Internationaal Olympisch Comité. Daarnaast was hij tijdens zijn leven ook actief bij de internationale wielerbond UCI en bij het Braziliaans Olympisch Comité.

Tijdens zijn voorzitterschap breidde het WK voetbal uit van een toernooi met zestien ploegen tot een WK met eerst 24 en later 32 ploegen. Ook werden nieuwe toernooien geïntroduceerd, zoals de Confederations Cup en het WK voetbal voor vrouwen in het begin van de jaren 1990. Bovendien groeiden de commerciële belangen van FIFA onder zijn bewind: lucratieve televisie- en marketingakkoorden deden de FIFA-kassa's rinkelen.

Havelanges handel en wandel was niet onbesproken. Zo raakte hij in opspraak omdat hij in de jaren '90 samen met een schoonzoon smeergeld zou hebben ontvangen van een belangrijk sportmarketingbedrijf. In 2013 legde hij zijn functie als erevoorzitter van de FIFA neer nadat was uitgekomen dat hij steekpenningen had aangenomen. (BELGA/JVL)

Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerster van het ziekenhuis van Samaritano in Rio de Janeiro waar hij overleed. Havelange kampte langere tijd met long- en ademhalingsproblemen. De Braziliaan met Belgische vader zag tijdens de Eerste Wereldoorlog het levenslicht met de naam Jean-Marie Faustin Goedefroid. Als zwemmer nam Havelange, zoon van een Belg, deel aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Dat deed hij nog eens over als waterpolospeler op de Spelen van 1952 in Helsinki. Hij was van 1956 tot 1974 de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en had een grote invloed op de toewijzing van het WK voetbal 2014 aan Brazilië en op die van de Olympische Spelen 2016 aan Rio de Janeiro. Tussen 1974 en 1998 was hij voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, tot de Zwitser Sepp Blatter hem opvolgde. Hij was tot afgelopen december ruim 48 jaar lid van het Internationaal Olympisch Comité. Daarnaast was hij tijdens zijn leven ook actief bij de internationale wielerbond UCI en bij het Braziliaans Olympisch Comité.Tijdens zijn voorzitterschap breidde het WK voetbal uit van een toernooi met zestien ploegen tot een WK met eerst 24 en later 32 ploegen. Ook werden nieuwe toernooien geïntroduceerd, zoals de Confederations Cup en het WK voetbal voor vrouwen in het begin van de jaren 1990. Bovendien groeiden de commerciële belangen van FIFA onder zijn bewind: lucratieve televisie- en marketingakkoorden deden de FIFA-kassa's rinkelen. Havelanges handel en wandel was niet onbesproken. Zo raakte hij in opspraak omdat hij in de jaren '90 samen met een schoonzoon smeergeld zou hebben ontvangen van een belangrijk sportmarketingbedrijf. In 2013 legde hij zijn functie als erevoorzitter van de FIFA neer nadat was uitgekomen dat hij steekpenningen had aangenomen. (BELGA/JVL)