Huidig KV Mechelentrainer Harm van Veldhoven was de eerste die in de Belgische pers de aandacht vestigde op Victor Wanyama, de Celticmiddenvelder die twee weken geleden in de groepsfase van de Champions League indruk maakte tegen FC Barcelona en dat woensdagavond mogelijk opnieuw doet.

Al op 23 april 2008 noemde Van Veldhoven, in die tijd trainer van Germinal Beerschot, hem in dit blad "een van de grootste talenten op de Belgische velden", terwijl de toen net op het Kiel neergestreken Wanyama op dat moment officieel pas 16 was.

"Victor kwam uit de academie van Jean-Marie Abeels in Kenia", vertelt Van Veldhoven nu. "Ik zag meteen een enorm potentieel. Mij leek hij als verdedigende middenvelder het meest compleet, omdat hij van box tot box kon gaan, sterk was in de duels, omdat hij ook voetbalvermogen had en een actie kon maken."

"Ik maakte mij sterk dat Germinal Beerschot hem moest nemen. Omdat dat moeilijk lag, zocht ik naar iemand die in hem wou investeren, wat in grote lijnen lukte."

31 miljoen euro waard

Wanyama speelde vijftig competitiematchen bij (Germinal) Beerschot. Hij kwam vooral in de media toen hij rood kreeg voor een tackle op Anderlechtspits Matías Suárez en een dag later op training ongewild mee aan de basis lag van de kuitbeenbreuk van een ploegmaat.

"Als hij in een duel nog maar een beetje kwam," aldus Van Veldhoven, "deed hij iemand pijn, zo sterk was hij. Het was een kwestie van hem op dat vlak rustiger te krijgen."

Vorig jaar kocht Celtic hem voor ongeveer één miljoen euro. "Ik denk", zegt Van Veldhoven, "dat Beerschot inspeelde op de financiële situatie waarin de club toen zat. In gunstiger omstandigheden had hij voor drie à vier miljoen kunnen vertrekken. Overigens heb ik het altijd vreemd gevonden dat geen van de Belgische topclubs hem aantrok, het had de investering van hun leven kunnen zijn."

Celtictrainer Neil Lennon zei na de match tegen Barcelona van twee weken geleden: "Wanyama is 25 miljoen pond waard (zo'n 31 miljoen euro, nvdr)." (KDR)

Huidig KV Mechelentrainer Harm van Veldhoven was de eerste die in de Belgische pers de aandacht vestigde op Victor Wanyama, de Celticmiddenvelder die twee weken geleden in de groepsfase van de Champions League indruk maakte tegen FC Barcelona en dat woensdagavond mogelijk opnieuw doet. Al op 23 april 2008 noemde Van Veldhoven, in die tijd trainer van Germinal Beerschot, hem in dit blad "een van de grootste talenten op de Belgische velden", terwijl de toen net op het Kiel neergestreken Wanyama op dat moment officieel pas 16 was. "Victor kwam uit de academie van Jean-Marie Abeels in Kenia", vertelt Van Veldhoven nu. "Ik zag meteen een enorm potentieel. Mij leek hij als verdedigende middenvelder het meest compleet, omdat hij van box tot box kon gaan, sterk was in de duels, omdat hij ook voetbalvermogen had en een actie kon maken." "Ik maakte mij sterk dat Germinal Beerschot hem moest nemen. Omdat dat moeilijk lag, zocht ik naar iemand die in hem wou investeren, wat in grote lijnen lukte."31 miljoen euro waardWanyama speelde vijftig competitiematchen bij (Germinal) Beerschot. Hij kwam vooral in de media toen hij rood kreeg voor een tackle op Anderlechtspits Matías Suárez en een dag later op training ongewild mee aan de basis lag van de kuitbeenbreuk van een ploegmaat. "Als hij in een duel nog maar een beetje kwam," aldus Van Veldhoven, "deed hij iemand pijn, zo sterk was hij. Het was een kwestie van hem op dat vlak rustiger te krijgen." Vorig jaar kocht Celtic hem voor ongeveer één miljoen euro. "Ik denk", zegt Van Veldhoven, "dat Beerschot inspeelde op de financiële situatie waarin de club toen zat. In gunstiger omstandigheden had hij voor drie à vier miljoen kunnen vertrekken. Overigens heb ik het altijd vreemd gevonden dat geen van de Belgische topclubs hem aantrok, het had de investering van hun leven kunnen zijn." Celtictrainer Neil Lennon zei na de match tegen Barcelona van twee weken geleden: "Wanyama is 25 miljoen pond waard (zo'n 31 miljoen euro, nvdr)." (KDR)