VS wereldkampioen voetbal na blitzstart tegen Japan: 5-2

© USA Today Sports
Rudi Rotthier

NUmmer 10 Carli Lloyd scoorde 3 keer in de eerste 16 minuten van de partij. Japan probeerde terug te vechten maar de VS-speelsters wisten de barrage te pareren.

Het was een heruitgave van de finale van vier jaar geleden. Toen won Japan, na penalties. In het Canadese Vancouver lieten de VS hun tegenstrever niets aan het toeval over.

De eerste goal kwam er in de derde minuut. Carli Lloyd, een middenvelder die voor het tornooi niet zeker was van haar plaats, schoot een hoekschop laag binnen. Het was de snelste goal ooit gescoord in een WK-finale. Twee minuten later schoot de bijna 33-jarige Lloyd in op een hielpas. De derde goal kwam er na een blunder van de Japanse keeper, Lauren Holiday kon inleggen.

En de vierde, in al naargelang de berekeningen de 15de of 16de minuut van de partij, was opnieuw voor uitblinker Lloyd. Van ongeveer op de middenlijn schoot ze een ‘Beckhamachtige’ bal tegen de netten: 4-0. De Japanse keeper, die een eind voor haar doel stond, probeerde vergeefs terug te lopen.

Sinds 1999

Voor een vol huis, en 53.300 voornamelijk Amerikaanse toeschouwers, leek de partij gespeeld. Men dacht aan de WK-wedstrijd tussen Duitsland en Brazilië bij de mannen, toen de Duitsers zeven keer konden scoren.

In dit geval vochten de Japanse vrouwen met de moed der wanhoop terug. Ze konden voor de rust milderen: 4-1. Yuki Ogimi schoot onhoudbaar binnen.

Na de rust zetten de Japanners verder druk. Met enig succes. Eerst was er een own-goal van Julie Johnston, op een Japanse corner in de 52ste minuut.

Na een corner aan de andere kant legde Tobin Heath twee minuten later de eindcijfers vast.

Het was van 1999 geleden dat de VS-vrouwen deze titel nog behaalden.

Lloyd ontving na de wedstrijd de Gouden Bal voor beste speelster van het toernooi.

En waarom haalde ze bijna de ploeg niet? Tijdens oefenwedstrijden kan ze ergerlijk nonchalant of ongeïnteresseerd spelen, en systematisch balverlies lijden. Maar als het er toe doet, is ze doorgaans wel op de afspraak. Ze scoorde ook 2 keer tegen Japan in de vorige finale. En ze scoorde de goal die de VS in 2012 OIympisch goud opleverde.