50.000 hersenschuddingen werden er in 2010 geregistreerd bij high school soccer players, zo schrijft The New York Times. Dat zijn er meer dan in baseball, basketbal, softbal en worstelen samen.

De cijfers waren te vinden in het dossier van een rechtszaak die in augustus 2014 door enkele ouders en spelers werd ingespannen tegen de FIFA en de Amerikaanse voetbalbond. Hen werd nalatigheid verweten in het behandelen en monitoren van hoofdletsels. Er werd geen financiële schadevergoeding geëist, maar wel een verandering van de regels.

Op basis van de aanklacht voerde de Amerikaanse voetbalbond vorige week maandag een aantal veranderingen door. Een van de nieuwe richtlijnen is dat het voor spelers onder de tien jaar verboden wordt te koppen. In de leeftijdscategorie van elf tot dertien jaar zal koppen beperkt worden. Amerikaanse nationale jeugdploegen en de jeugdploegen van de teams uit de Major League Soccer (MLS) zijn verplicht om de regel na te leven. Voor andere voetbalverenigingen is het slechts een aanbeveling.

Er komen ook nieuwe regels voor vervangingen. Het zou mogelijk moeten worden om iemand met een hoofdletsel tijdelijk te vervangen zodat hij grondig onderzocht kan worden vooraleer hij terug het veld op loopt. De bal daarover ging aan het rollen na onder meer de noodgedwongen wissel van Christoph Kramer tijdens de WK-finale 2014.

50.000 hersenschuddingen werden er in 2010 geregistreerd bij high school soccer players, zo schrijft The New York Times. Dat zijn er meer dan in baseball, basketbal, softbal en worstelen samen. De cijfers waren te vinden in het dossier van een rechtszaak die in augustus 2014 door enkele ouders en spelers werd ingespannen tegen de FIFA en de Amerikaanse voetbalbond. Hen werd nalatigheid verweten in het behandelen en monitoren van hoofdletsels. Er werd geen financiële schadevergoeding geëist, maar wel een verandering van de regels. Op basis van de aanklacht voerde de Amerikaanse voetbalbond vorige week maandag een aantal veranderingen door. Een van de nieuwe richtlijnen is dat het voor spelers onder de tien jaar verboden wordt te koppen. In de leeftijdscategorie van elf tot dertien jaar zal koppen beperkt worden. Amerikaanse nationale jeugdploegen en de jeugdploegen van de teams uit de Major League Soccer (MLS) zijn verplicht om de regel na te leven. Voor andere voetbalverenigingen is het slechts een aanbeveling. Er komen ook nieuwe regels voor vervangingen. Het zou mogelijk moeten worden om iemand met een hoofdletsel tijdelijk te vervangen zodat hij grondig onderzocht kan worden vooraleer hij terug het veld op loopt. De bal daarover ging aan het rollen na onder meer de noodgedwongen wissel van Christoph Kramer tijdens de WK-finale 2014.