Waar blijft Martin Odegaard?

© VI Images / Maurice van Steen
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ook de uitleenbeurt aan Heerenveen was niet echt een succes. In Noorwegen maken ze zich grote zorgen om het wonderkind.

Twee jaar geleden werd hij nog vergeleken met Lionel Messi, maar ondertussen is het Noorse wonderkind Martin Odegaard, nog altijd maar achttien jaar, stilaan van de radar aan het verdwijnen. In januari 2015 – hij was toen net zestien geworden – verkoos hij Real Madrid boven tal van andere Europese topclubs.

Voorzitter Florentino Pérez betaalde in totaal zeven miljoen euro voor hem aan Stromsgodset en zag in hem een toekomstige galáctico, maar Carlo Ancelotti dacht daar toen al anders over. De Italiaanse trainer zei in zijn onlangs verschenen biografie: ‘Als de voorzitter een Noorse voetballer koopt, dan moet je dat aanvaarden. Het kan zijn dat hij de beste ter wereld is, maar dat interesseert me niet, want ik heb nooit om hem gevraagd.’

In Odegaards contract stond dat hij moest meetrainen met de A-ploeg en wedstrijden moest spelen met de beloften van Real Madrid Castilla: een onwerkbare situatie.

Tot hij begin dit jaar uitgeleend werd aan Eredivisieclub Heerenveen, maakte hij welgeteld twee doelpunten voor Real Madrid Castilla en mocht hij in totaal 32 minuten opdraven in de A-ploeg. Bij de Friese club, waar hij normaliter tot juni 2018 blijft, moest hij meer aan spelen toekomen. Maar dat lukte niet echt. De cijfers zijn zorgwekkend: een tiental basisplaatsen, drie assists en één goal. En dat voor iemand die een jaarsalaris heeft van 3,5 miljoen euro. Coach Jurgen Streppel vindt dat Odegaard beslissender moet zijn, maar vraagt ook geduld.

Ondertussen maken ze zich in thuisland Noorwegen grote zorgen. De wonderboy die de nationale ploeg naar een hoger niveau moest tillen, werd voorlopig nog niet opgeroepen door Lars Lagerbäck. De Zweedse bondscoach, die op het EK 2016 nog mirakels verrichtte met IJsland, staat sinds februari aan het hoofd van de Noorse nationale ploeg. Lagerbäck vindt dat Heerenveen niet de juiste stap was voor Odegaard: ‘Hij was beter uitgeleend aan een Noorse ploeg, waar hij met zijn vrienden kon voetballen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content