Waarom Blatter opnieuw verkozen wordt

© AFP

Sepp Blatter is een maffiabaas, de FIFA een corrupte kliek. Wordt gezegd. En dus moet de bejaarde Zwitser weg. Toch zal hij het halen vrijdag wanneer de FIFA een ‘nieuwe’ voorzitter kiest.

Waar draait het uiteindelijk allemaal om? Om Europa, en dan met name West-Europa, dat voelt dat het zijn grip op het internationale voetbal verliest. Dat de controle naar andere continenten voelt verschuiven. Het voetbal is global geworden. Zijn grootste probleem vandaag is de groeiende ongelijkheid. De twintig rijkste clubs – allemaal Europese clubs – hebben een gecumuleerde omzet van 6,2 miljard euro. Zowat honderd nationale bonden draaien op een budget van niet eens 2 miljoen euro. Dat onevenwicht stoort steeds meer mensen. Vooral omdat succesvolle topcompetities als de Premier League, de Primera División en de Champions League teren op een niet geringe spelersimport uit Afrika en Zuid-Amerika. Daar zou het rijke Westen volgens velen best erkentelijker voor mogen zijn. En nederiger.

Ondertussen gaan overal in Europa clubs failliet en zijn de klachten over onbetaalde spelers legio. Alles bij mekaar zorgt het voor groeiende ergernis – óók op het oude continent zelf – over een UEFA die te erg naar de pijpen van zijn rijkste clubs danst. Dezelfde wrevel is het die al speelde toen de Zweedse UEFA-voorzitter Lennart Johansson in 1998 de duimen legde tegen Blatter voor de opvolging van Havelange. Blatter kreeg 111 stemmen, Johansson 80. De rest van de wereld wilde niet dat de FIFA opnieuw zou worden gecontroleerd door de UEFA. Lees: door de rijkste clubs.

UEFA vs FIFA

“Met de UEFA aan het hoofd van de FIFA krijg je een situatie die vergelijkbaar is met een overname van het IMF (het Internationaal Monetair Fonds, nvdr) door de beurshandelaars van Londen, Frankfurt en New York”, zegt Jérôme Champagne aan Sport/Voetbalmagazine. Champagne was Blatters rechterhand bij de FIFA tussen 1998 en 2010.

De Franse diplomaat had zich graag in deze verkiezingsstrijd gemengd, maar slaagde er niet in de vereiste steunbrieven van vijf nationale bonden te verwerven. “Ik ben pro club en pro business, maar het ministerie van Economie in handen geven van het grootste beursgenoteerde bedrijf: dat kan niet. In het voetbal is het net zo. Vijfentwintig jaar geleden maakte Anderlecht nog kans om de Europacup te winnen. Die tijd is voorbij. Simpel: omdat de Champions League een systeem van ongelijkheid heeft gecreëerd. Dáárom hebben we een sterke FIFA nodig.

“Moeten we de sleutels van het FIFA-huis dan geven aan iemand die wordt gemanipuleerd door de UEFA, diezelfde UEFA die verantwoordelijk is voor de creatie van die ongelijkheid? Of verkiezen we iemand die, ondanks alle mogelijke kritiek, de voorbije veertig jaar heeft bewezen dat hij op mondiaal niveau heeft gevochten voor herstel van het evenwicht?”

De twee overgebleven kandidaten…

Joseph ‘Sepp’ Blatter

Leeftijd 79

Nationaliteit Zwitser

Functies Voorzitter FIFA. Lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Allerlei Gevoetbald in de hoogste klasse van het Zwitserse amateurvoetbal. Begonnen als pr-hoofd van een toerismebureau. Daarna secretaris-generaal van de Zwitserse ijshockeybond en voorzitter van het Zwitsers Olympisch Comité (tot 1975).

Ali Bin Al-Hussein

Leeftijd 39

Nationaliteit Jordaniër

Functies Voorzitter Jordaanse voetbalbond. Voorzitter West-Aziatische voetbalfederatie. Vicevoorzitter FIFA (sinds 2011).

Allerlei Derde zoon van Koning Hussein. Gestudeerd in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content