Waarom de Australische bondscoach ontslag nam vlak voor het WK

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ange Postecoglou plaatste Australië voor het WK in Rusland, maar nam toch ontslag als bondscoach.

Het was een zichtbaar vermoeide Ante Postecoglou (52) die vorige week op een pers-conferentie in Sidney aankondigde dat hij stopt als bondscoach van de Socceroos. Nog geen week nadat hij Australië verzekerde van deelname aan het WK in Rusland, gaf hij er dus de brui aan.

Het belang van Postecoglou voor het Australisch voetbal mag niet onderschat worden. Hij is een van de meest gelauwerde Australische trainers ooit en zijn grote verdienste is dat hij de nationale ploeg anders liet voetballen.

Op het WK 2006 haalden de Socceroos onder Guus Hiddink de 1/8 finales tegen Italië met fysiek stevig voetbal. Spelers als Mark Schwarzer, Brett Emerton, Mark Viduka en Tim Cahill waren daarvan de verpersoonlijking. Aan die historische prestatie kon echter geen vervolg gebreid worden, tot Postecoglou in 2013 de touwtjes in handen nam. Hij begeleidde een aantal oud-vedetten naar de uitgang en pompte vers bloed in de nationale ploeg: Mat Ryan, Aaron Mooy, Tom Rogic… Bovendien gooide hij de speelstijl helemaal om: hij wilde aanvallend combinatievoetbal zien.

Daarbij ging hij een engagement met de spelers aan: ‘Ik legde het team uit dat ik hun schild zou zijn mocht de nieuwe manier van voetballen niet aanslaan.’ Maar het draaide wél goed uit: Australië won in 2015 voor het eerst in zijn geschiedenis de Azië Cup. Met swingend voetbal.

Maar in de WK-kwalificatiecampagne ging het heel wat stroever. Australië eindigde slechts derde in een poule waarin Japan en Saoedi-Arabië de rechtstreekse WK-tickets grepen. Er waren nog barragematchen tegen Syrië en Honduras nodig om de Socceroos in Rusland te krijgen.

Vermoed wordt dat Postecoglou nu de handdoek in de ring gooit omdat hij er niet van overtuigd is dat zijn land genoeg kwaliteit heeft om op het WK een rol van betekenis te kunnen spelen. Zijn team blijft verweesd achter.

Of zoals Mat Ryan het op Instagram verwoordde: ‘Ik ben geschokt en droevig. Postecoglou heeft aan de wereld laten zien dat Australiërs ook kunnen voetballen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content