Tijdens de finale van Euro 2016 ging de zwerm motten die door het stadion zoefde nog meer over de tongen dan de match zelf. Ze irriteerden niet alleen de spelers en scheidsrechters, maar waren ook een bron van heel wat memes op sociale media.

De beestjes die we gemakshalve motten noemden, waren in feite gamma-uiltjes. Echte trekvlinders, legt vlinderexpert Richard Fox van Butterfly Conservation uit aan The Guardian, Elke zomer trekken ze dwars door Europa richting het noorden om een broedplaats te zoeken. In de herfst keren ze dan terug zuidwaarts. 'Ze kiezen de wind uit de juiste windrichting door op verschillende hoogten te vliegen. Zo leggen ze zo efficiënt mogelijk afstanden af'', zegt Fox.

Volgens hem waren de motten er al voor de finale en kwamen ze af op de grote stadionlichten, die de avond voordien al uitvoerig waren getest. Op het moment dat de opwarming begon en 'al die zoogdieren begonnen rond te hossen op het gras', vlogen de gamma-uiltjes als reactie op.

De laatste dagen woei de wind vanuit het zuiden en het zuidwesten. De kans is volgens Fox dan ook groot dat de motten richting het Verenigd Koninkrijk trekken, Of de Wayne Rooneys en Vincent Kompany's van de Premier League zich nu voorbereiden op een motteninvasie, weten we binnen een goede maand, want op 13 juli gaat de Engelse competitie opnieuw van start. (JVL)

Tijdens de finale van Euro 2016 ging de zwerm motten die door het stadion zoefde nog meer over de tongen dan de match zelf. Ze irriteerden niet alleen de spelers en scheidsrechters, maar waren ook een bron van heel wat memes op sociale media.De beestjes die we gemakshalve motten noemden, waren in feite gamma-uiltjes. Echte trekvlinders, legt vlinderexpert Richard Fox van Butterfly Conservation uit aan The Guardian, Elke zomer trekken ze dwars door Europa richting het noorden om een broedplaats te zoeken. In de herfst keren ze dan terug zuidwaarts. 'Ze kiezen de wind uit de juiste windrichting door op verschillende hoogten te vliegen. Zo leggen ze zo efficiënt mogelijk afstanden af'', zegt Fox.Volgens hem waren de motten er al voor de finale en kwamen ze af op de grote stadionlichten, die de avond voordien al uitvoerig waren getest. Op het moment dat de opwarming begon en 'al die zoogdieren begonnen rond te hossen op het gras', vlogen de gamma-uiltjes als reactie op.De laatste dagen woei de wind vanuit het zuiden en het zuidwesten. De kans is volgens Fox dan ook groot dat de motten richting het Verenigd Koninkrijk trekken, Of de Wayne Rooneys en Vincent Kompany's van de Premier League zich nu voorbereiden op een motteninvasie, weten we binnen een goede maand, want op 13 juli gaat de Engelse competitie opnieuw van start. (JVL)