Waarom FC Barcelona kampioen geworden is? Lionel Messi

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Barçavoorzitter Bartomeu is ervan overtuigd: ‘Messi is een speler van één club.’ Maar dat mag gerust worden: Barcelona is een club van één speler, zo stelt Primera División-kenner Steve Van Herpe.

Er zijn twee soorten journalisten: zij die het elke dag over Messi willen hebben en zij die al spontaan beginnen te kokhalzen als zijn naam weer eens op tafel komt. Ze vinden dat alles over hem al gezegd en geschreven is. Maar als je met elke vezel in je lijf van voetbal houdt, dan kan je niet anders dan telkens weer op je knieën gaan. Van op de rand van de zestien meter vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie de bal over de iets te ver uitgekomen keeper van Real Betis stiften, waarna het leer de lat nog aait en vervolgens over de doellijn stuitert, het is niet velen gegeven. Een kunststukje was het, die 656e goal uit zijn carrière. Het applaus van de supporters van Betis sprak boekdelen. Tegen Manchester United een tackel ontwijken, naar binnen snijden, twee à drie man in de wind zetten en vervolgens met links de bal in de hoek schuiven voorbij een zich uitrekkende David de Gea, het benadert de perfectie. Op Villarreal met 4-2 achter staan, in de laatste minuten toch weer die vrijschop binnen knallen, waarna Luis Suárez er in blessuretijd nog 4-4 van maakt, het is niet anders te omschrijven dan: een mirakel. Zijn ongelooflijke doorsteekpass op Jordi Alba tegen Getafe, zoiets hadden we niet meer gezien sinds Mozes de Rode Zee splitste.

En dan was er nog het Twitterfilmpje van een fan van Deportivo Alavés. De man filmde Messi toen die zich in de tweede helft aan het opwarmen was. Het oog van de Argentijn viel op een mindervalide supporter die aan de zijlijn in zijn rolstoel naar de match zat te kijken. Leo deed spontaan zijn trainingshesje uit en gaf het aan hem. Een hand, een schouderklopje. Vanuit de tribune hoorde je roepen: ‘ Grande, Messi! Grande, Messi!’ Dat die mindervalide vervolgens op zou staan en spontaan begon te lopen, was het enige dat ontbrak om er een bijbels tafereel van te maken. In Argentinië staat Messi nog altijd in de schaduw van Diego Maradona, maar in Europa is hij god.

Toen begin dit jaar aan Pep Guardiola gezegd werd dat Manchester City favoriet was om de Champions League te winnen, reageerde de Catalaan: ‘Nee, de ploeg die Messi heeft, is favoriet.’ Dat is net hetzelfde in La Liga. Op 16 oktober 2004 maakte de Argentijn zijn debuut bij Barça onder Frank Rijkaard. Hij is bezig aan zijn vijftiende seizoen in de A-kern. In die periode werd FC Barcelona tien keer kampioen (zie kader) en won het zes keer de Copa del Rey. Maak daar al maar zeven van, want u denkt nu toch echt niet dat Valencia op 25 mei een schijn van een kans maakt?

Waarom FC Barcelona kampioen geworden is? Lionel Messi

De enige richtlijn

Het zou een interessante oefening zijn: schrijf eens een artikel over de titel van FC Barcelona zonder de naam Messi te gebruiken. Onmogelijk. Want Hij is overal. Zeker in dit team van Ernesto Valverde. Waar hij zich eerder in zijn carrière nog moest schikken naar de tactische richtlijnen van Pep Guardiola (eerst op de vleugel, later ook als valse 9) of waar hij onder Luis Enrique steevast de rechterpunt in de drietand met Neymar en Suárez was, lijkt hij nu tijdens een wedstrijd zo’n beetje te lopen – of te wandelen – waar hij wil. Het is alsof de enige richtlijn die Valverde aan zijn team moet meegeven, is: ‘Loop de ruimtes dicht die Messi laat vallen en hij doet de rest wel.’

Door de jaren heen is de focus ook steeds meer op hem komen te liggen. Bliksemafleiders als Xavi, Andrés Iniesta en Neymar zijn er ondertussen niet meer en hun vervangers zijn te slappe aftreksels. Nu ook zijn tegenpool Cristiano Ronaldo het Iberische schiereiland verlaten heeft, staan de spotlights helemaal op het fenomeen uit Rosario. En terecht, want telkens als je denkt dat hij je niet meer kan verrassen, doet hij het tóch weer.

Ook op Google is Messi een hit. Bovenaan de lijst met meest gegoogelde termen is hij een van de weinige mensen. De naam ‘Messi’ staat er tussen zoektermen als ‘Facebook’, ‘het weer’ en ‘gratis porno’. Uit een peiling in 2015 bleek dat hij, samen met Kim Kardashian weliswaar, de meest gegoogelde persoon ter wereld was. Het is misschien geen toeval dat Messi zijn eerste officiële doelpunt voor Barça maakte in 2005, het jaar dat YouTube online ging. Als je nu zijn naam intikt op het videokanaal, word je overspoeld met honderden highlightcompilaties.

Football Leaks

Geen wonder dus dat FC Barcelona zich dubbel plooit om de speler aan zich te binden. Zijn huidige contract loopt nog tot de zomer van 2021, maar nu al kondigde voorzitter Josep Bartomeu aan dat de onderhandelingen over een verlenging van zijn contract begin volgend jaar opgestart zullen worden. En dat terwijl hij op dit moment de bestbetaalde voetballer ter wereld is, met meer dan 100 miljoen euro per jaar. Dat bleek eerder uit documenten van Football Leaks, die het Duitse blad Der Spiegel kon inkijken. Als Messi de komende twee jaar nog meedoet aan 60 procent van de wedstrijden en zijn contract uitdient, is hij volgens Der Spiegel verzekerd van een gemiddeld jaarsalaris van 106.347.115 euro.

Volgens het tijdschrift bedraagt het basissalaris van Messi per seizoen meer dan 71 miljoen euro, maar in zijn contract zijn ook diverse prestatiepremies opgenomen. Als Barcelona de Champions League wint, strijkt Messi een extra bedrag op van 12,5 miljoen euro. Wint de club de triple (landstitel, de Spaanse beker en Champions League) – wat dit seizoen nog mogelijk is – dan wordt dat bedrag 122,5 miljoen euro.

Bartomeu is ervan overtuigd: ‘Messi is een speler van één club.’ Wat ons betreft, mag dat gerust worden: Barcelona is een club van één speler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content