Een fragment uit het portret van Pep Guardiola deze week in Sport/Voetbalmagazine:

Aan het eind van zijn eerste training bij Bayern München vraagt Guardiola aan Franck Ribéry of die zich in staat voelt om in het centrum van de aanval te spelen. Enkele jaren daarvoor riep Guardiola aan de vooravond van een clásico Lionel Messi midden in een training bij zich om hem dezelfde vraag te stellen. Met enkele video's als ondersteuning stelde hij Messi voor om de dag nadien als 'valse nummer 9' te fungeren. Het werd een eclatant succes.

Maar met Ribéry ligt het niet zo simpel. Want voor Ribéry moet je de dingen eenvoudig voorstellen, zegt Marti Perarnau, die Guardiola in zijn eerste jaar als Bayerncoach van nabij volgde: 'Ribéry zou je qua begrip en gedrag kunnen vergelijken met een honderdmeterloper, rechttoe rechtaan. Als je boodschap te ingewikkeld is, dan rem je hem af. Maandenlang heeft Guardiola geprobeerd om de juiste woorden te vinden. Hij is ervan overtuigd dat de Fransman dubbel zo gevaarlijk zou zijn als hij centraal doet wat hij normaal op de flank pleegt te doen. Maar Ribéry heeft tijd nodig om de looplijnen die de trainer hem uitlegt tot zich te laten doordringen.'

Guardiola heeft geduld met zijn sterspeler. Hij gaat soms bij hem zitten om hem te tonen hoe 'zijn' Lionel Messi beweegt in het centrum en om hem te overtuigen dat hij die rol ook aankan, tenminste gedurende bepaalde periodes in een wedstrijd. Voorlopig blijft Ribéry aan zijn zijlijn gehecht als een veilige reling, maar Guardiola is koppig... (GG)

Aan het eind van zijn eerste training bij Bayern München vraagt Guardiola aan Franck Ribéry of die zich in staat voelt om in het centrum van de aanval te spelen. Enkele jaren daarvoor riep Guardiola aan de vooravond van een clásico Lionel Messi midden in een training bij zich om hem dezelfde vraag te stellen. Met enkele video's als ondersteuning stelde hij Messi voor om de dag nadien als 'valse nummer 9' te fungeren. Het werd een eclatant succes. Maar met Ribéry ligt het niet zo simpel. Want voor Ribéry moet je de dingen eenvoudig voorstellen, zegt Marti Perarnau, die Guardiola in zijn eerste jaar als Bayerncoach van nabij volgde: 'Ribéry zou je qua begrip en gedrag kunnen vergelijken met een honderdmeterloper, rechttoe rechtaan. Als je boodschap te ingewikkeld is, dan rem je hem af. Maandenlang heeft Guardiola geprobeerd om de juiste woorden te vinden. Hij is ervan overtuigd dat de Fransman dubbel zo gevaarlijk zou zijn als hij centraal doet wat hij normaal op de flank pleegt te doen. Maar Ribéry heeft tijd nodig om de looplijnen die de trainer hem uitlegt tot zich te laten doordringen.'Guardiola heeft geduld met zijn sterspeler. Hij gaat soms bij hem zitten om hem te tonen hoe 'zijn' Lionel Messi beweegt in het centrum en om hem te overtuigen dat hij die rol ook aankan, tenminste gedurende bepaalde periodes in een wedstrijd. Voorlopig blijft Ribéry aan zijn zijlijn gehecht als een veilige reling, maar Guardiola is koppig... (GG)