In de herfst van 2013 onderhandelde Marc Wilmots al eens met Schalke 04. Sportief directeur Horst Heldt wikt en weegt de Belgische bondscoach, maar raakt niet onder de indruk. Zeker niet wanneer Wilmots ook zijn financiële voorwaarden op tafel legt en aangeeft niemand boven zich te zullen dulden. Schalke besluit om zijn trainer Jens Keller niet te ontslaan.

Vandaag liggen de kaarten anders. De macht van Heldt bij Schalke is getaand na het voorbije tegengevallen seizoen. Voor het eerst sinds zijn aanstelling als sportief directeur in 2011 plaatste de club uit Gelsenkirchen zich niet voor de Champions League. De zesde plaats is het slechtste resultaat onder het bewind van Heldt. Bij de fans ligt hij onder vuur.

Rechtstreekse lijn

Schalke maakte meteen na de laatste speeldag een einde aan de samenwerking met coach Roberto Di Matteo. Hij was pas in oktober 2014 de ontslagen Keller opgevolgd. Volgens Bild was Wilmots toen eigenlijk gevraagd, maar wees die het aanbod af. Iets wat de Belgische bondscoach bevestigde op een persconferentie bij de start van de EK 2016-kwalificatiecampagne. Naar zijn zeggen wilde hij de ploeg en de supporters toen niet in de steek laten.

Clemens Tönnies, Belga Image
Clemens Tönnies © Belga Image

In Gelsenkirchen waren er die verrast opkeken bij Wilmots' bekentenis. Want als het klopt: van wie is het voorstel dan gekomen? Heldt heeft geen hoge pet van hem op en weet dat samenwerken met de op almacht gestelde Belg moeilijk wordt. Wilmots echter koos voor een andere introductie en houdt sinds geruime tijd een rechtstreekse lijn open met Clemens Tönnies. Tijdens het WK in Brazilië ging geen dag voorbij of de Belgische bondscoach stond in contact met de Schalkevoorzitter.

Supporters paaien

Doorslaggevend in de keuze die Schalke nu zal maken, zijn de voorzittersverkiezingen die precies over een jaar plaatsvinden. Bij Schalke, zoals bij de meeste clubs in Duitsland, zijn de supporters meerderheidsaandeelhouder: zij verkiezen om de drie jaar de voorzitter. Tönnies' mandaat loopt af na volgend seizoen en ook hij werd de voorbije maanden niet gespaard door de kritiek.

De kortste weg voor Tönnies naar zijn herverkiezing is een clubicoon als nieuwe coach aan te stellen en de fans hiermee te paaien. In dat geval oogt Heldts toekomst onzeker. Hij en Wilmots weten wat ze van elkaar denken en aan wie de Belg zijn eventuele aanstelling te danken zal hebben. Als het zover komt, wil de bondscoach behalve zichzelf ook zijn assistent Vital Borkelmans, conditietrainer Mario Innaurato en Piet Erauw, de teammanager van de Rode Duivels, naar Gelsenkirchen meebrengen.

In de herfst van 2013 onderhandelde Marc Wilmots al eens met Schalke 04. Sportief directeur Horst Heldt wikt en weegt de Belgische bondscoach, maar raakt niet onder de indruk. Zeker niet wanneer Wilmots ook zijn financiële voorwaarden op tafel legt en aangeeft niemand boven zich te zullen dulden. Schalke besluit om zijn trainer Jens Keller niet te ontslaan.Vandaag liggen de kaarten anders. De macht van Heldt bij Schalke is getaand na het voorbije tegengevallen seizoen. Voor het eerst sinds zijn aanstelling als sportief directeur in 2011 plaatste de club uit Gelsenkirchen zich niet voor de Champions League. De zesde plaats is het slechtste resultaat onder het bewind van Heldt. Bij de fans ligt hij onder vuur.Schalke maakte meteen na de laatste speeldag een einde aan de samenwerking met coach Roberto Di Matteo. Hij was pas in oktober 2014 de ontslagen Keller opgevolgd. Volgens Bild was Wilmots toen eigenlijk gevraagd, maar wees die het aanbod af. Iets wat de Belgische bondscoach bevestigde op een persconferentie bij de start van de EK 2016-kwalificatiecampagne. Naar zijn zeggen wilde hij de ploeg en de supporters toen niet in de steek laten. In Gelsenkirchen waren er die verrast opkeken bij Wilmots' bekentenis. Want als het klopt: van wie is het voorstel dan gekomen? Heldt heeft geen hoge pet van hem op en weet dat samenwerken met de op almacht gestelde Belg moeilijk wordt. Wilmots echter koos voor een andere introductie en houdt sinds geruime tijd een rechtstreekse lijn open met Clemens Tönnies. Tijdens het WK in Brazilië ging geen dag voorbij of de Belgische bondscoach stond in contact met de Schalkevoorzitter. Doorslaggevend in de keuze die Schalke nu zal maken, zijn de voorzittersverkiezingen die precies over een jaar plaatsvinden. Bij Schalke, zoals bij de meeste clubs in Duitsland, zijn de supporters meerderheidsaandeelhouder: zij verkiezen om de drie jaar de voorzitter. Tönnies' mandaat loopt af na volgend seizoen en ook hij werd de voorbije maanden niet gespaard door de kritiek. De kortste weg voor Tönnies naar zijn herverkiezing is een clubicoon als nieuwe coach aan te stellen en de fans hiermee te paaien. In dat geval oogt Heldts toekomst onzeker. Hij en Wilmots weten wat ze van elkaar denken en aan wie de Belg zijn eventuele aanstelling te danken zal hebben. Als het zover komt, wil de bondscoach behalve zichzelf ook zijn assistent Vital Borkelmans, conditietrainer Mario Innaurato en Piet Erauw, de teammanager van de Rode Duivels, naar Gelsenkirchen meebrengen.